“Det moderne liv er hårdt for mænd”

Af Poul Høi 57

Hvis historien er korrekt, så er den større end både Libyen og finanskrisen. Så er den større end stort set alt, hvad der p.t. er på dagsordenen.
Spørgsmålet er bare: Er den korrekt?

CNN Health opregnede for nyligt en række alarmerende statistikker, som syntes at dokumentere, at halvdelen af den menneskelige race har evolutionære problemer – mændene.
Tag følgende kendsgerninger.
1. Mellem 1987 og 2004 er mænds testosteronniveau faldet med 22 pct. Kilden er bl.a. en dansk undersøgelse. Testosteron er ikke bare et synonym for parrelysten; det er i bund og grund, hvad der gør mænd til mænd – og skaber flere mænd.
2. Danske og internationale undersøgelser påviser et dramatisk fald i mænds spermtal. I USA er der ifølge denne undersøgelse tale om et fald på 1,5 procent om året.
3. Deformationer af mandlige kønsorganer er på kraftig fremmarch. Mellem 1970 og 1970 blev frekvensen af hypospadi – urinrøsspaltning – f.eks. fordoblet, viser undersøgelser.
4. Sjældne lidelser som DAMP og autisme stiger dramatisk og overvejende hos drenge. Ifølge de seneste undersøgelser bliver mere end dobbelt så mange drenge som piger ramt af dem.
5. Der bliver nu født færre drenge end før. Mellem 1970 og 2002 er der blevet 21 færre drenge pr. 10.000 fødsler.
CNN Health siger, at det er svært at komme med en definitiv forklaring på udviklingen, men – konkluderer sitet:
“Uanset årsagen så er det klart og tydeligt, at det moderne liv giver mænd nogle store biologiske stød,” og overskriften på artiklen lyder da også:
“Det moderne liv er hårdt for mænd.”

Jeg er godt klar over, at det er meningsmageres job at mene noget, men jeg er i tvivl. Jeg kan forestille mig en grund til den evolutionære udvikling, nemlig kønsrollerevolutionen, som på mange måder har været en gudsvelsignelse, men som – i nogle tilfælde – har efterladt mændene i en rolle som både mænd og kvinder. De skal være mænd og samtidigt gøre alt det, som kvinderne også gjorde før, de skal samtidigt være rigtige mænd og urigtige kvinder, og hvis de kunne, skulle de også føde.
Menneskeheden har netop overlevet i årtusinder på at tage bestik af både det fysiske og psykiske miljø, og sådan en stress og sådan en omkalfatring vil få evolutionære konsekvenser.
Men den konklusion fordrer, at CNN Health har ret – at det moderne liv er hårdt for mændene – og at sitet ikke blot har foretaget statistisk lystfiskeri og fundet de data, som passer til konklusionen frem for det omvendte, og jeg vil gerne høre fra læsere med mere ekspertise på dette område.
Så tillad mig for nuværende at parkere historien under rubrikken: “Måske større end Libyen og finanskrisen.”

57 kommentarer RSS

 1. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Jeg bragte ovenstående indlæg på Davids Trads’ blog, men det blev slettet, grundet nye molboregler.

 2. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Det er påfaldende, at David Trads ikke nævner Benghazi i sin “analyse”.

 3. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Jeg håber det er OK med Poul Høi, at jeg bringer dette indlæg på Høis blog?

 4. Af gl resourse

  -

  Nu ved jeg det.

  Det er selvfølgeligt fordi socialisterne har udnævnt kønsagten til politisk emne.

  Jeg syntes det er sygt at kønsagten bliver til et politisk emne, føj for en politisk holdning. Skam jer og lad folk være i fred.

  Så vil det måske være muligt at tale om skadelige kemiske stoffers dårlige indflydelse på kønsagten.

  Tag bare stråforkorter, den fjernede landbruget selv. Det er den vej det skal gå, ved frivillighed.

 5. Af Ann Bille

  -

  @Preben Wassmann: du nævner mænds kortere levealder og ’særlige indsamlinger’ til kvinder i forbindelse med sygdom og sundhed:

  Kvinder har bla en længere levealder fordi vi spiser sundere, dyrker mere motion, drikker mindre alkohol, passer generelt bedre på os selv, er bedre til at gå til læge og er mere obs på symptomer.
  Dette har man vist i flere år og mænd kan ikke leve af smøger, bajere og rødt kød og forvente at blive ligeså gamle som kvinder. Tag noget ansvar og gør noget selv.

  Ja, der har været en del opmærksomhed på brystkræft og kvinder. Dette er fordi brystkræft i en del år har været den største dræber i Dk hos kvinder og DK har haft rekord i tilfælde af den kræftform. Jeg synes dog også der er opmærksomhed på prostatakræft hos mænd.

  Mht særlige indsamlinger for kvinder: har du noget dokumentation på dette? Ifølge Sundhedstyrelsen har man netop brugt flere penge på sundhedskampagner rettet mod mænd da de er dårligst til at gå til læge osv.

  I mange år har man brugt millioner af kroner og tid på at forske i mænds hjerteproblemer, det viser sig så nu at flere kvinder dør af hjertesygdomme end mænd gør fordi man har overset dette og kun koncentreret sig om mænds hjerteproblemer. (“hvis du får en hjertesygdom så ønsk du var en mand”)

 6. Af Mads Dam

  -

  “Mellem 1970 og 1970 blev frekvensen af hypospadi – urinrøsspaltning – f.eks. fordoblet, viser undersøgelser.”

  Det skete sandelig hurtigt: en fordobling på 0 år..?

 7. Af Søren Stistrup

  -

  Mange har fremlagt dokumentation,og andre har eftersøg den. På dette og hint, i relation til emnet.

  Spørgsmålet kan vel rettelig stilles; Hvad vi skal bruge dokumentationen til?

  Udvikle nye produkter og præparater? Lave råd og retningsliner for den brede befolkning?

  Produkter der korrigerer for allerede eksisterende fejltilstande.

  Råd der i form af “formynderirske” oplysningskampanger, fortæller os hvordan vi skal leve vores liv. Råd der for størstedelen preller af og ignoreres, fordi mængden er er uhyggelig stor, og i sammenhæng ofte selvmodsigende.

  De fleste glemmer at de selv bærer rundt på størstedelen af den dokumentation de har brug for, men har afbrudt forbindelsen til den.

  I det meste af vores vågentilstand, går vi rundt og er afkoblet fra vores sanseapparat, i den overbevisning at andre kan fortælle os hvad der er rigtig og forkert.

  Vi navigerer efter fragmenter af en samlet helhed, vi ikke kan få øje på, eller hold omkring. Ikke fordi helheden ikke er der, men fordi vi har afskåret os fra det indre helhedsbillede, kan vi heller ikke se det i den ydre verden. Når der opstår kohærens i det indre, mellem tanke, krop og sind, tegner der sig et langt tydeligere billede af den ydre verdens sammenhæng. Tingende giver mening på et andet plan, og det bliver lang lettere at skille skæg fra snot, væsentligt fra uvæsentligt.

  Evident dokumentation og videnskab er væsentlig og vigtig, men det giver os kun fragmentariske øjebliksbilleder af verden i en evig proces, og hvis sammenhæng vi bliver nødt til at skabe i det indre.

Kommentarer er lukket.