Spred ben for Frankrig

Af Poul Høi 120

Han kommer lige til tiden.

Som regel tager det højest 48 timer efter en begivenhed, før end en fremtrædende fransk filosof er leveringsdygtig i et opsigtsvækkende synspunkt, som ikke nødvendigvis har andre kvaliteter end at være opsigtsvækkende.

Nu er der så gået 48 timer efter anholdelsen af chefen for IMF, Dominique Strauss-Kahn, og nu har vi ingen ringere end Bernard-Henri Levy på banen.

Han skriver i dag en artikel med overskriften “et forsvar for Dominique Strauss-Kahn,” og den er et langt angreb på de vederstyggeligheder, som politiet, dommeren, anklagemyndigheden, kommentatorer og ikke mindst medierne har udsat hans gode ven gennem 20 år, Dominique Strauss-Kahn, for.
Artiklen kan læses på originalsproget her og i en engelsk oversættelse her.

De har allesammen – vi har allesammen – gjort hans gode ven til “et brutalt og voldeligt individ, et vildt dyr… og det er umuligt.” Sådan er Strauss-Kahn ikke, skriver han.

Bernard-Henri Levy er naturligvis i sin gode ret til at tro på Strauss-Kahns uskyld. Hans loyalitet over for en ven-i-knibe er på mange måder et forsonende træk, og det er ikke problemet.
Problemet er derimod noget andet og noget mere alvorligt.
Mon ikke de fleste husker, hvordan Bernard-Henri Levy med krop og sjæl kastede sig ind i forsvaret for en anden god ven gennem x antal år, Roman Polanski? Hvordan han mente, at  uanset hvad Polanski havde gjort og ikke gjort, så havde han forlængst bødet for det, og hans bidrag til menneskeheden opvejede i øvrigt et eventuelt gammelt fejlskøn. Samleje med en 13-årig “er ikke den dødelige forbrydelse, som mange vil gøre det til,” skrev han dengang.
Nu skal vi ikke procedere Polanski-sagen igen, men jeg fornemmer den samme tankegang i hans forsvar for Strauss-Kahn: At måske forgreb IMF-chefen sig oralt og analt mod en 32-årig afrikansk stuepige på Sofitel i New York, men hvor vigtigt er det i den store sammenhæng? Er det trods alt ikke vigtigere at have en mand som Strauss-Kahn, der kan tæmme verdensøkonomien og Frankrig? Giver den franske politiker ikke mere til menneskeheden end han tager fra den? Og burde vi ikke tage det i betragtning?
Igen:
Det er muligt, at Strauss-Kahn er uskyldig i sexovergreb, men Bernard-Henri Levy er til gengæld – og uden tvivl – skyldig i en form for udsøgt snobberi for de kloge og magtfulde, eller i det mindste for nogle af dem. Man kan mene, hvad man vil om omverdenens reaktion på anholdelsen af Strauss-Kahn, men reaktionen er ikke anderledes end i hundredevis af andre sager, hvor vi ikke har hørt så meget som en enstavelses-indvending fra Levy. Men så snart vi nærmer os venstre bred på Seinen, og så snart vi nærmer os hans café-bord, så skal vi skamme os over …alt.
Jeg tænkte på det samme, da jeg i går læste socialistlederen Segolene Royals reaktion på sigtelsen mod Strauss-Kahn. Hun sagde, at hendes tanker var “hos manden og hans familie.”

Måske er det bare mig, der er blevet en anelse blød med årene, men i sådan en sag er mine tanker i noget højere grad hos offeret, f.eks. hos den 32-årige afrikanske stuepige, eller hos den 13-årige pige, som Roman Polanski tog sig af. Og ikke mindst når der er tale om ressourcesvage mennesker. Når der er tale om en stuepige, som bor alene med sin datter i en lille lejlighed i Bronx, eller om en mindreårig pige, som en kendt filminstruktør overhælder med piller og champagne og derefter forbryder sig mod.
Levy skriver det ikke, men det er som om, jeg hører ham hvisle mellem linjerne – at ofrene bare er les classes inferieures, mens han og hans venner netop er den klasse, som bidrager så meget og så stort til menneskeheden, at les classes inferieures engang imellem må placere sig i horisontal v-stilling og byde sig til og uden bagefter straks at fare til politiet og pressen og gale op. Og hvis de alligevel gør det, så skulle de – og så skulle vi – skamme os.
Jeg beklager.
Jeg har min egen mening om hvem, der bør skamme sig, og Bernard-Henry Levy kan begynde med sig selv.

120 kommentarer RSS

 1. Af jesper andersen

  -

  1L. Poulsen & j. nielsen,

  Jeg tror heller ikke man kan beskylde USA’s tidligere præsident George Bush for socilist hvis det er hvad jeg tror der menes. Han var da ret dygtig til at køre verdens (måske forhenværende) største økonomi i knæ.

 2. Af Morten Holgersen

  -

  Anne J(intet navn) skriver for hitsbutstahrir og er i virkeligheden en barnløs gammel nasser.
  Og jer andre der heller ikke vil opgive jeres rigtige navn; skvat.
  Muh

 3. Af K. S.

  -

  Det hele lugter langt væk af et nøje planlagt og ondsindet komplot mod en højt begavet og kompetent politiker.

  Stuepigen, en 32-årig sort muslim og enlig mor og bosiddende i Bronx, er sikkert og vist ingen madonna. Alligevel bliver det fremstillet, som om hun var madonna.

  Sådan har man også ladet Carla Bruni fremstå, især nu som vordende mor.

  Ren manipulation.

  USA ydmyger ikke kun DSK, men også Frankrig og Europa og hele verdenssamfundet.

  Hvem, der står bag komplottet, ved vi ikke. Der er mange muligheder. Og vi har fået et indblik i USAs mærkelige retsvæsen. Nogle kalder Frankrig for humanismens land og en dr. her over beskriver Frankrig som højt hævet over os danskere. Spis brød til. Den almindelige dansker er betydelig mere oplyst end den almindelige franskmand. Og hvem giver Frankrig asyl til? Prøv at se på rækken af uhumane diktatorer, især fra Afrika, der lever et liv i luksus i Paris og ved den franske riviera. Hvor kommer de penge fra? Hvordan er Frankrig gået med til at give husly til grove diktatorer?

  Dominique Strauss-Khan er udsat for en sammensvægrelse. Nøje planlagt, nøje timet. Han kan nu ikke nå at stille op som præsidentkandidat for Socialisterne i Frankrig. Imens viser den 42-årige Carla Bruni sin “madonnamave” frem og håber det vil give medvind for hendes gennemrådne ægtemand, Nicolas Sachozy.

  Der er en forskel på italienerne og franskmænd: Italienerne ved, de er skurke. Franskmændene er skurke, men ved det ikke.

  Affæren er dybt beklagelig. DSK var den mest seriøse og kompetente præsidentkandidat. Det er synd for DSK. Det er synd for Frankrig. Det er synd for hele verden.

 4. Af Michael Sjøberg

  -

  @K. S.

  Stuepigen er ikke nogen madonna i dine øjne fordi hun kom på tværs af din nye personlige helgen…DSK

  Men DSK har måske et lidt større problem end bare voldtægtsanklagen.
  Et af beviserne mod ham er fundet af blod på hotelværelset og stuepigen er måske ikke lige den rette at blande kropsvæsker med…

  http://www.nypost.com/p/news/local/imf_accuser_in_apt_for_hiv_vics_oZmUkbtouJ14RHw1434HvJ

 5. Af Kirsten Larsen

  -

  Hej KS.
  Du siger “Affæren er dybt beklagelig. DSK var den mest seriøse og kompetente præsidentkandidat. Det er synd for DSK. Det er synd for Frankrig. Det er synd for hele verden”.
  Pudsigt nok synes du ikke det er synd for stuepigen fordi “du ved” hun ikke er en Madonna.
  Vil det sige, at du “ved” at sorte stuepiger ikke har noget imod sexuelle overgreb?
  Sorry, men du er et ynkeligt skvat der ikke engang tör nävne dit eget navn!

 6. Af Finn Jørgensen

  -

  Lige så vel som, man ikke skal erklære folk skyldige, førend de er dømt, skal man også afholde sig fra at bedyre deres uskyld i al offentlighed. I netop dét stykke er de såkaldt intellektuelle stort set lige så blinde overfor fejltrin i egne rækker som både rockere og medlemmer af indvandrer bander.

 7. Af Anne J.

  -

  @Morten Holgersen: øhh…det giver ikke så meget mening det du skriver, men jeg er ikke gammel, jeg er født i midtfirserne, og ja jeg er barnløs, men det er af eget valg fordi jeg synes jeg endnu er for ung og nej jeg er ikke en nasser, har skam en god uddannelse bag mig, et godt job og betaler min skat. Så jeg ved ikke rigtig hvad din pointe er, men kan du ikke være ligeglad med om jeg hedder Jensen eller Jørgensen til efternavn? Gør det dig virkelig så vred? Det har jo intet med debatten at gøre, så måske du skulle bidrage der i stedet for at spilde folks tid herinde..

 8. Af Morten Holgersen

  -

  Måske skulle Du Anne J(intet navn)stå ved hvem Du er?Nu. Det gør jeg,skvat.
  Muh

 9. Af j nielsen

  -

  “Er der nogen som kan sige (overskriften) på fransk?

  Det må være noget med pour la France til sidst og ben ~ legs det må være legumes

  Altså spredidons de legumes pour la France, eller noget i den stil. Anyone?”

  The boy gets no cigar.

  Det er stadig på mode at blære sig med sin uvidenhed?

 10. Af j nielsen

  -

  Skvattet Morten H skrev:

  “Måske skulle Du Anne J(intet navn)stå ved hvem Du er?Nu. Det gør jeg,skvat.”

  Har man et specielt efternavn, så er det klogt at holde det for sig selv. Ellers ligger der pludselig underlige beskeder på telefonsvareren, man er meldt ind i 14 bogklubber som ikke modtager udmeldelser, og man får pakker sendt til sit arbejde, propfulde af bandeord.

  Endvidere indikerer forkortelsen af efternavnet til ét bogstav meget passende, at vi stadig befinder os på folkeskoleniveau.

  De virkelige skvat er de der skifter navn oftere end de skifter underbukser. Tag for eksempel disse fire: M. Larsen, E. Jensen, E. Nielsen og Erik Larsen. Én og samme person.

  Hvis Morten H vil snakke skvatsnak, er det det rigtige sted at starte.

 11. Af uffe nielsen

  -

  DSK !Jeg har faktisk ondt af Dig.
  Da du så stuepigen troede du selvfølgelig at det var en rolle hun spillede og at det var et af de sædvanlige påfund som dine venner i FN laver så mange af.
  Først godt henne i løjerne finder du ud af at det var rivende galt det du havde gjort.
  Sorry, så var det bare for sent!
  Din eneste chance nu er at indgå et forlig, men er der penge iblandt Dig og damen er hun stemplet som luder.
  Imidlertid kunne hun give pengene til velgørende formål – så beholder hun sin ære.
  DSK ! Din ære er borte, så nu skal du kun tænke på hvon du klarer den med konen og vennerne.
  DSK ! Grækerne har i dig mistet en god ven, så kan vi håbe at de kan få lov at gå fallit i ro og mag.

 12. Af KB Nielsen

  -

  @Poul Høi

  Det er muligt, du ikke kan læse fransk. Men forsøg i det mindste at følge lidt med, førend du fælder skråsikre domme – her er et link fra JP, som refererer en vigtig artikel fra Libération: http://epn.dk/samfund/article2435651.ece

  Får vi nogensinde den fulde sandhed om, hvad der foregik på dette hotelværelse – jeg tvivler. Bevismaterialet vil formentlig ikke holde til domfældelse, men skaden er sket: Strauss-Kahn tvunget væk fra IMF, hans tanker om en international valuta til afløsning af dollaren skrinlagte, en neoliberal løsning af gældskriserne i sydeuropa sandsynlig, Sarkozy kan fortsætte, osv. Cui bono?

 13. Af Onkel Jacob

  -

  PH godt skrevet, og selvfoelgelig skal de hoeje og maegtige ikke have frit spild. De skal maaske end dog holdes til en hoejere standard end almindelige ‘doedelige’, skoent det maaske er for meget. PH maaske skulle De tale med deres kollega D.Trads og faa ham lidt vaek fra at gaa i samme smaa sko som Bernard-Henri Levy som intet forkert kan se i hvad DSK er beskyldt for. Nu kan man jo ikke slandre dem som giver oplysningerne, hvis man som journalist ikke kan forstaa hvad der bliver skrevet og udlaegger facts forkert. Det er ikke myndighedernes fejl, men journalisternes fejl. De kunne hjaelpe D.Trads paa rette stig, og maaske faa ham til at soege noget undervisning af Jamie Depree, som ved hvad der kraeves for at vaere en god jounalist i USA.

 14. Af peter g

  -

  Her endnu et indlæg i debatten: Droit du Dirty Old Men, http://www.nytimes.com/2011/05/18/opinion/18clarke.html

  Forfatteren er nok ikke helt upartisk, eftersom han har skrevet bogen “1,000 Years of Annoying the French” , men der er noget i hvad han skriver.

 15. Af U N

  -

  @KS: Mener du, der bør være en anden lovgivning for højt begavede og kompetente personer, end for andre?
  Manden skal naturligvis ikke dømmes via avisartikler og blogindlæg, men høj begavelse og kompetence er ikke nogen vaccine mod også f.eks. at være narcissistisk nok, til at mene, at der gælder andre regler for en selv end for andre, og derfor begå lovovertrædelser, man ellers ikke ville gøre, hvis man tænkte sig om på normal vis.

 16. Af Taus Randsholt

  -

  For nu at bidrage til sammensværgelsesteorierne. Dette var at læse på den franske avis Le Figaros hjemmeside i mandags: Nyheden om DSKs anholdelse kom først frem på Twitter, og det viste sig, at det er en fransk studerende med efternavnet Pinet, som har skrevet om anholdelsen. Der er bare det pudsige ved beskeden, at den er dateret ca. en time, før den rent faktisk fandt sted. Kilde til nyheden: snak med en bekendt på en restaurant i New York. Pinet skulle være tæt knyttet til præsident Nicolas Sarkozys parti, UMP, og tildigere have deltaget i lyssky aktiviteter. Den slags er velkendt i Frankrig, hvor regeringerne ikke altid ved, hvad efterretningstjensterne foretager sig; tænk på “Rainbow Warroir”.

  På et eller andet tidspunkt får vi måske en bog: “Hvordan jeg fældede Dominique Strauss-Kahn” med beskrivelse af timing og tilrettelæggelse?

 17. Af georg christensen

  -

  Når en gammel “buk”, ikke har andet at tænke på. Så er det ikke det internationale samfunds fejl, men bukkens egen.

  I min vildeste “fantasi”, kan jeg se den gamle “idiot”, forsøge at tage indflydelse på en “blomst”, i en “verden”, som han overhovedet ikke forstår.

  Som medlem (leder) af “IMF”, et “individ”, fuldstændig uden kontrol over sig selv.

  Når de selvbestaltede store latterlige “kanoner”, eksploderer, og deres værdiløshed undersøges, bliver, der ofte ikke andet tilbage, end en (gravsten), med en hilsen fra og til “ingenting”.

 18. Af Christian Lucas

  -

  Apropos at sprede ben, hvad så med din egen håbløse dækning af miltbrand angrebet? Er det propaganda sex?

  http://www.mcclatchydc.com/2011/05/19/114467/fbi-lab-reports-on-anthrax-attacks.html

 19. Af Indiana Alice

  -

  Thank you a lot for sharing this with all folks you really recognise what you are speaking approximately! Bookmarked… Kindly also seek advice from my web site =)… We will have a link alternate agreement between us! Mission Viejo Roofing Service, 26161 Cordillera Drive, Mission Viejo, CA, 92691, US, 949-238-6004

 20. Af cheap Sharks jerseys from china cheap Sharks jerseys from china

  -

  cheap Mavericks wholesale jerseys Made In usa Outlet Coupon

Kommentarer er lukket.