Venstre, Bush – og Ægypten

Af Poul Høi 60

Velkommen til en særlig service her på stedet. Den hedder reality check.

Venstres udenrigsordfører har fået en ide. Vi kan takke den tidligere præsident George W. Bush for de pro-demokratiske opstande i Ægypten, siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

George W. Bush invaderede Afghanistan og Irak, og afghanerne og irakerne fik demokrati, og sådan et demokrati vil de nu også have i Ægypten. Derfor skal vi give credit til Bush, og det vil historiebøgerne om ti år også afspejle, siger Venstre-politikeren her.

Det skal han selvfølgelig have lov til at mene, men skal vi ikke spørge de involverede – altså ægypterne?

Her er, hvad ægypterne og befolkningen i en række andre muslimske lande i Bush-tiden – i 2007 – mente om den amerikanske regering:


93 procent af ægypterne har et negativt indtryk af den amerikanske regering; fire procent et positivt.

92 procent af ægypterne mener, at det er den amerikanske regerings mål at dele og svække islam; fire procent siger det modsatte.

92 procent af ægypterne mener, at amerikanske styrker skal trække sig fra alle muslimske lande; fire procent siger det modsatte.

Faktisk gjorde George W. Bush ikke demokrati mere sandsynligt i den muslimske verden, snarere tværtimod, sagde professor Steven Kull, University of Maryland, da han fremlagde disse opinionstal for den amerikanske Kongres 17. maj 2007:

“Lad mig sige fra begyndelsen, at vores research viser, at de anti-amerikanske følelser i den muslimske verden gør det nemmere for al-Qaeda at operere og vokse.”

Og det var så slut på den særlige service, som vi kalder reality check.

60 kommentarer RSS

 1. Af Peter Petersen

  -

  Man kan jo ikke nægte at dem der påstod, at dette ville ske fik ret.
  Når nogen får ret, så kan man altid bagefter diskutere om de var geniale eller heldige. Men i dette tilfælde, vil der aldrig være nogen der kan bevise det ene eller det andet, da man jo ikke kan foretage eksperimentet igen…..

 2. Af Kirsten Iskov

  -

  Kære Poul.

  Det uhyggelige er bare, at Islamister og religionen Islam IKKE har nogen som helt IDE eller forståel af / om hvad Demokrati egentlig er. Fordi Islam er en totalitær religion. Og Måneguden Allah kræver fuld UNDERKASTELSE af Hans tilhænger hverken mere eller mindre. Der er ingen mellemting. Det er totalt forbudt at tænke selv, hvis du IKKE frivilligt bøjer dig i støvet for Ham, så falder Fars hammer i form af vanvittige og blodige straffe.Ja det kan koste dig dit liv, hvis du handler imod Islams lov. Hvordan skulle de unge og børnene i mellemøsten kunne forstå Demokrati, de aner IKKE hvad det er, og hvad det betyder og hvilken slags frihed de kan opnå ved ,at slippe denne religion. Kunne vi evt. prøve på ,at hjælpe dem , ikke i form af penge alene, men ved ganske almideligt god vestligt omsorg og udøvelse af omsorg for den svage og, at GODE ORD / lære dem har en stærk værdi, og opmundtring er værdigfuld for alle, og ikke KUN STRAF ,HÆVN . HAD og VOLD. K. Iskov.

 3. Af Peter Siim Petersen

  -

  Kære Peder Bisgaard,

  du har heeelt ret mht. ulidelige individer på Sjælland!

  Send dog alle de latterlige bondeknolde fra Jylland hjem igen, der har presset boligpriserne op i hovedstadsområdet … der er jo snart ikke til at være her for “kodrivere” med & uden slips!

  P.S.: Dit Jylland = Kulturområde … det må da være hvis man forveksler kultur med kuller og sidestiller gyldehørm med ærlighed!

 4. Af Thomas H

  -

  Ja. Horderne af pinlige jyder med titelsyge holder tilsyneladende aldrig op med at sige flove ting i dansk politik.
  Nyrop. Kjær, Espersen, Fjogh og de to gale præster er bare en brøkdel af det skamløse bondetog.
  Hvis ikke det var så pinligt for Danmark ville det være underholdende.

 5. Af K Yri

  -

  Demo(ni)krati – er det plads til et nyt udtryk? betegnelsen passer ihvertfald rigtig godt for det USA har formået at indføre i Irak. Ikke det at jeg lovpriser forholdene som de var under Saddam – med anholdelser af det hemmelige politi, tortur og voldtægt – men en ting er sikkert; Donald (Rumsfeld), Dick (Cheney) og George (Bush) vidste ikke meget om den arabiske mentalitet før de invaderede Irak. De forventede at blive modtaget som helte – og så ville de indføre Demokrati – sådan. Det jeg mener er, at Donald, Dick og George godt kunne have læst en bog om hvad Islam skaber i en kultur – hvordan mistillid, og frygt/hersk er et grundvilkår for millioner af mennesker som lever med og under Islam, at korruption og magtmisbrug snarere er reglen end undtagelsen. Lad mig sige det rigtig provokerende: Det eneste demokrati som fungerer i store dele af mellem østen, er diktatur. De aner ikke hvad demokrati er, og der skal bruges generationer af tid i positiv børneopdragelse, før de får et udgangspunkt som kan bruges i et klassisk demokrati som vi forstår det . Jeg har ikke noget i mod muslimer – (anser DFs politik som gift) – men realistisk set ville jeg aldrig våge at sende 4000 kroner til en kontakt jeg har fået i “den blå avis” i Kairo – for så at regne med at jeg til tilsendt en pladespiller a la den jeg fik fra Frankfurt for nogle måneder siden. Dronningen var inde på det i sin nytårstale – de danske værdier smuldrer – det med at stole på hinanden osv – og hvis hun har ret, er det efter min bedste opfatning demokratiet som står på spil. TIl sidst – jeg håber de får en rigtig sød diktator i Kairo, en lidt sådan som Anwar Sadat. Men han blev jo skudt…. Var det ikke fordi han havde lidt for meget tillid til sine omgivelser?

 6. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr./fr. K. Yri, 31. januar 2011 kl. 21:54)

  Det minder mig lidt om en diskussion, jeg for nogle år tilbage havde med en arabisk taxikunde, som jeg bad om at hjælpe mig lidt med den tredje mobiltelefon, der den julefrokost-fredag var blevet glemt i min taxi. Det var før, jeg selv blev nødt til at overgive mig til mobiltelefonernes fagre ny verden. Da han overhørte min samtale med taxicentralen om, hvor telefonen kunne være blevet tabt, og på hvilken politistation, jeg havde tænkt mig at aflevere den som hittegods – hvilket ikke er så let i vore dage, hvor næsten ingen politistationer længere er døgnbetjente – stirrede han både vantro og beundrende på mig og sagde: “Ved du egentlig, hvad den telefon er værd? Der, hvor jeg kommer fra, er der ingen, der kunne finde på at aflevere sådan en som hittegods.” Men så hjalp han mig med nogle få opkald på telefonen at finde ud af, hvem den tilhørte, så jeg kunne slippe for alt besværet med at skulle aflevere den som hittegods og bare kunne slutte nattens dont med at køre ud til dens rette ejermand og få 100 kr. i drikkepenge som tak for ulejligheden :-)

 7. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Til den anonyme Claus T., 30. januar 2011 kl. 19:06.

  Det anonyme mandfolk, Claus T., sammenligner mig med Venstres udenrigsordfører (hr Michael Aastrup Jensen). Da jeg ikke kender hr Michael Aastrup Jensen, kan jeg ikke svare på det anonyme mandfolks påstand.

  Hvad jeg derimmod kan gøre, er, at bringe linket til den artikel, som jeg læste på Jerusalem Post, skrevet af Barry Rubin.

  http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=205799

  Vi taler om en artikel fra Jerusalem Post, som citerer en Pew poll, måske er den del af artikelen, ikke en del fra Pew? Jeg får opfattelsen, at der er tale om en forlængelse af en Pew poll.

  Hvad har det anonyme mandfolk imod Pew?

  Jeg havde ikke linket ved hånden, men googlede artikelen frem, ved at kopiere teksten fra mit indlæg og google det.

  – Google is your friend.

 8. Af Venstre, Bush – og Ægypten | Siyasah.dk

  -

  […] BT […]

 9. Af Et forsvar for at gøre ingenting — Amerikanske Tilstande

  -

  […] masseødelæggelsesvåben, og demokratiet bredte sig ikke, tværtimod førte invasionen til en anti-vestlig reaktion, som vi først nu er ved at komme os over. Så netop eksemplet Irak burde få os alle til at tænke […]

 10. Af Pind: Irak inspiration for det arabiske forår « Udenriget.dk

  -

  […] svar til Michael Aastrup Jensen leverede Berlingskes Poul Høi dengang et reality check. Det har tilsyneladende ikke afskrækket Aastrup Jensens […]

Kommentarer er lukket.