Skal USA brydes op?

Af Poul Høi 19

Jeg afslutter i dag i avisen min midtvejsrejse gennem USA, og jeg afslutter den med et forsøg på at opsummere mit billede af landet anno 2010.

Berlingske.dk har i skrivende stund ikke et link oppe.

Jeg har tidligere været på den slags reportagerejser i USA, og jeg er næsten altid kommet tilbage med en ægte benovelse over – i mere end én forstand – mægtigheden i USA. En britisk politiker sagde engang, at amerikanerne somme tider kan nøle og somme tider gå vild, men når de får taget sig sammen, og når de rammer den rigtigt, så kan de gøre alt.  Potentialet i amerikanerne er enestående. Og jeg er enig.

Alligevel kom jeg denne gang mere modfalden tilbage, og det skyldtes hverken partipolitik eller økonomi, opinionsmålinger eller finanskrise, for begge dele er cykliske, men det skyldtes noget mere fundamentalt – en følelse af et brud. At der derude er en mangel på det kit, som får et samfund til at hænge sammen, og hvis kittet ikke er der – skal et samfund så hænge sammen?

Jeg er stadig i tvivl, men her er det grundlæggende problem i USA – i det mindste, som jeg ser det: Vi har to amerikanske stammer, som trækker i hver sin retning. Jeg har i min serie skildret baggrunden for og indholdet i de to stammer, og det ene Amerika vil så ubetinget ét, og det andet vil så ubetinget noget andet, og i hver deres stamme af ligesindede har de radikaliseret sig selv, og de vil ikke mødes på midten. Som forfatteren af bogen ”The Big Sort,” Bill Bishop, sagde til mig:

 ”USA er midt i to krige og den største økonomiske krise siden 1930’erne, og vi er ikke enige om noget som helst. Hverken mål eller midler.”

Stammerne er ikke enige om sex og bistandshjælp, historiebøger og stamceller, sygesikring og islam, og de få samlingspunkter, som jeg kan komme i tanke om, er enten overfladiske, f.eks. sport, eller også falder de fra hinanden, så snart de bliver udfordret på detaljen, f.eks. økonomisk frihed.

Det rejser alt sammen et spørgsmål, som både førnævnte Bill Bishop og professor June Carbone rejste over for mig, og det er spørgsmålet om autonomi. Eller sagt på en anden måde: Hvorfor skal de konservative ikke have lov til at skabe deres konservative samfund? Hvorfor skal de progressive ikke have lov til at skabe deres progressive samfund?

Altså en form for statslig selvstyre i indenrigspolitiske anliggende, og det vil betyde, at konservative stater vil kunne føre en konservativ politik. Kansas vil sikkert forbyde abort, Alabama vil sikkert afskaffe mange af sociallovene, og Texas vil sikkert slække på miljøkravene, og det vil være deres ret. Omvendt vil progressive stater kunne føre en mere progressiv politik. Massachusetts vil give stamcelleforskning frit, Vermont vil sætte Wal-Mart og andre store detailkæder på porten, Californien vil kræve biler, der kører meget længere på literen, og Oregon vil legalisere marihuana og aktiv dødshjælp.

Ét USA vil trække i én retning, et andet USA vil trække i en anden retning og inden for en ramme, der stadig hedder USA.

Mit største forbehold over for autonomi-tanken er summen – summen af Amerika. USA er måske den mest godartede verdensmagt i verdenshistorien. Nej, alt har ikke været lige til at klippe ud, laminere og hænge op på væggen, men summen har været det, og vil et USA, hvor de forskellige stater selv fastsætter f.eks. deres økonomiske og sociale politik, underminere supermagtsrollen?

Kan et USA med en indenrigspolitisk autonomi fastholde en udenrigspolitisk eurytmi?

Jeg ved det ikke, og jeg er også i tvivl om autonomien, men alene den kendsgerning, at kloge mennesker overvejer spørgsmålet og taler om det – siger det ikke noget om stammedelingen af Amerika anno 2010?

 

19 kommentarer RSS

 1. Af J Osborne

  -

  Technically speaking, the USA is a federal system. Each state retains its sovereign powers, except those powers which are expressly given to the federal government in the constitution. The expansive powers of the modern federal government are the product of historical developement. For the most part, the supreme court provided the legal/constitutional framework for this evolution because amending the constitution is so difficult. Indeed, the powers of the supreme court are not found expressly in the constutition, but derive from an early landmark supreme court case, Marbury v Madison.

  State right’s, however, have a lot of bad historical baggage. It has most often been raised by the southern states in an attempt to justify slavery, secession, and arpartheid. The forces of progressivism have alway been associated with the idea of federal supremacy.

  I think it is time for progressives to re-think this historical paradigm. Let all of the dittoheads congregate in the shithole south so they can do their thing. Being rid of them, the remainder of the progressive states can move into the 20th, if not 21st, century. Then the dittoheads can regress to the 10th century and join the ranks of Saudi Arabia and Afghanistan.

 2. Af Gunnar Langemark

  -

  Så når man har brug for social sikkerhed rejser man bare til en af de stater der har det?

 3. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. J. Osborne, 31. oktober 2010 kl. 09:49)

  Du lyder ikke som en af præsident Lincolns allervarmeste beundrere, men tak for et kort og præcist rids af historien bag den amerikanske forfatningsudvikling :-)

 4. Af Jørgen F.

  -

  Spørgsmålet er, som tidligere nævnt, alene hvem der hæfter for gælden når unionen opløses?

  I historiebøgerne skriver man om tusindeårs riger – og hundredeårs krige.

  Perioden hvor nogle emmigranter fra Europa organiserede sig efter fransk forbillede og effektiviserede Lilienthal,
  Benz, von Brauns, Bohrs og Turings ideer er og bliver en parentes i historieskrivningen.

  Whos cares any longer?

 5. Af Bo Strandqvist

  -

  Jeg har haft det indtryk, sikkert forkert, at amerikanerne har bosat sig i andre stater, mest på grund af nye jobs, nye muligheder, bedre vejr; forandring. Ikke om man kunne ryge pot lovligt eller få en ekstra social check. Det nye, i mine øjne, er at USA ikke kun er økonomisk polariseret, men også politisk. USA er på vej til at blive et klasse-samfund, hvor det bliver sværere og sværere at bryde den sociale arv, “the american dream”. Der er sådan set kun militæret tilbage, hvor de fattiges børn kan få en uddannelse, karriere og en pension. Vi er altså helt inde ved kernen på den ide, der skulle få hele det amerikanske samfundsliv til at vokse og hænge sammen. USA er stadig et dynamisk land, måske endda et super-dynamisk land, men mulighederne for at skabe sig et godt liv bliver færre og færre forundt. Det er også i dette lys, at man skal se te-posernes fremgang. Det er også et oprør mod de herskende klasser i USA, ligeså meget som et opgør med Obama.

 6. Af r. vangkilde

  -

  USAs KONSERVATIVE VÆRDIER FINDER NYE GRÆNSER!

  Økonomien vokser ikke nødvendigvis bedst i USA
  ,og befolkningen er blevet usikre,og tvivler på
  et konservativ demokrati er den bedste iverden med den “højeste fællesnævner”

  Økonomisk frihed,krigene er blevt for dyre,samt
  social-og sundhedspolitik dyrt i et progressiv
  samfund, måske er USAs demokrati også forældet.

  Verdens oponionen er ikke længere fast boende
  i USA, og medieopmærksomheden er gået på jagt
  i de nye markeder hvor fremskridt er større.

 7. Af Michael Sjøberg

  -

  @J Osborne

  Do you honestly think that deporting Limbaugh listners to the South would solve your problems and let you live a happy “progressive” life from here on after?

  Let me throw a little quote at you to show how deep in the hole the US really are…

  “The scary real U.S. government debt … Boston University economist Laurence Kotlikoff says U.S. government debt is not $13.5-trillion (U.S.), which is 60 percent of current gross domestic product, as global investors and American taxpayers think, but rather 14-fold higher: $200-trillion – 840 per cent of current GDP. “Let’s get real,” Prof. Kotlikoff says. “The U.S. is bankrupt.” Writing in the September issue of Finance and Development, a journal of the International Monetary Fund, Prof. Kotlikoff says the IMF itself has quietly confirmed that the U.S. is in terrible fiscal trouble – far worse than the Washington-based lender of last resort has previously acknowledged. “The U.S. fiscal gap is huge,” the IMF asserted in a June report. “Closing the fiscal gap requires a permanent annual fiscal adjustment equal to about 14 percent of U.S. GDP.” This sum is equal to all current U.S. federal taxes combined. The consequences of the IMF’s fiscal fix, a doubling of federal taxes in perpetuity, would be appalling – and possibly worse than appalling. – Globe and Mail (Canada)”

  This is not about Repubs v. Dems..this is a systemic problem brought on by a FIRE economy and a desperate attempt to keep the sheeple happy and quiet in their McMansions filled with cheap chinese plastic.

  You can’t tax or produce your way out af that mountain of debt…the pension funds in the States are underfunded to the tune of 3 trillion dollars.
  How will your arrogant progressive thinking make that little problem go away…just wait until the day teachers, cops and firefighters find out, that 20 years of service will leave them with no pension…no nice little condo in Florida or Puerto Rico…nothing.

  So by all means let the progressives secede and build their dream society…it will be fucking dirt poor..just take a look at Detroit.

 8. Af P Jacobsen

  -

  De har helt ret, det er de stroemninger som man moeder i USA idag. Dog maa vi haabe at efter valget paa tirsdag, saa gaar det i den anden retning.
  At opdele USA i de to dele, som De taler om, vil kun goere USA til mere lig Europa, og det er jo for Amerikanerene ikke vejen frem.
  Lad os haabe at denne I og OS mentalitet gaar lidt tilbage efter valget, eller efter 2012 hvor det er meget muligt, at Presidenten skiftes ud med en leder som kan lede og sammensmaelte nationen igen.
  Man havde Bush som skilte befolkningen meget med sin politik i een retning, derefter kom det stik modsatte Obama som deler befolkningen paa samme vis, med modsat fortegn.
  Man har brug for en Center leder som kan samle nationen, ja desvaerre kan man sige een Reagan som for better or worse, samlede nationen.
  USA staar overfor en kaempe opgave med at kunne med- og mod-spille Kina og Indien samt Brazil, og til det kraeves dygtige ledere og ikke managers og community organizers.

  God blok!

 9. Af Sten Rosager

  -

  Please Mr. J Osborne
  31. oktober 2010 kl. 09:49

  Slavery was prohibited by the american President Abraham Lincoln in the 19th. Century, written into the US constitution.

  Please explain to me. How is it that slavery has nevet stopped in the USA inspite of your legal laws in the Constitution?

  Please remember that your last republican President – The Chimp from Texas George W. Bush Instigated a research to why the USA today is the biggest host- and transit country on HUMAN TRAFICING, according to George W. Bush:

  SEXSLAVERY, from down south in South America?

 10. Af Orla Schantz

  -

  Den britiske politiker, du citerer, var ingen ringere end Winston Churchill, der sagde: “You can always count on Americans to do the right thing – after they’ve tried everything else.”

 11. Af Sten Rosager

  -

  Mr. J Osborne
  31. oktober 2010 kl. 09:49

  The regular add. in the local newspaper is an add in the Cajun News down Mexico:

  Our aupair girl Maria, living in terrible conditions in Cajun, Mexico found the love, she was looking for with an american male well educated ingenier from a very good family. She has started an education, and the two smalkl children she brought with her are taken care of on a daily bases with the childrewn-helath-program and she feels so happy and ablidged to be a part of the American Dream. They are now expecting their first child.

  So we my wife and I need another aupair girl, to take care of the house and our children for us, because we work every day the both of us.

  If you´re interested call this number:

  Mr. J´. Osborne this is a regular exsample of manipulation to make a woman 20-22 with small children to take the chance of becoming a part of the American Dream.

  However the results she can´t even imagine while in Cajun, Mexico is that middlemen will take care of the transportation from Mexico across the border to California perhaps going to Texas is, that whenever she arrives, she will be put behind bars – like in a prison. Her small beloved children will be taken from her and sold to brothels in the USA or by transitairling to the Middle East or South East Asia – Who cares?

  Do you Mr. J. Osborne?

  If so? What are you willing to offer to stop this human traficing and sexslavery against the individual women and their children?

 12. Af Sten Rosager

  -

  Til Poul Høi

  Beklager!

  Jg fandt din blog særdeles aktuel- og velskrevet, indtil jeg så indlægget fra Mr. J. Osborne, og så glemte jeg for en gangs skyld at sige dig tak for din viden- og dine altid noget provokerende blogs.

  Hvis du ikke passer på fremover kunne du få en ny fan fra Nordjylland!!

 13. Af P Jacobsen

  -

  Sorry guys, I do believe you have misunderstood what Mr. Osborne wrote. I do not see this as a call for the US to be broken up, but more as a call for the more progressive and freedom loving Americans who believe in free enterprise and freedom, to take over those states who promote these values.
  Do not believe this shall have any race based background, more it would group the producers together, and the muchers would congregate in their part, where Government provides everything and control life etc. And believe me there are many white muchers too.

  so fellow blokkers no need to use the race card, it is enough that the Pres does it all the time.

 14. Af Michael Sjøberg

  -

  The germans called it “The Final Solution”
  The south africans called it “Apartheid”.
  Today it’s called “being progressive”.

 15. Af Lars Hegelund

  -

  Come on! This is very well and intriguingly conceived. Energizing in a way that makes us all do a little thinking. But don’t worry too much, the glue will cure.

 16. Af OlE S

  -

  Ja – to stater i én.

  Det er bare hamrende upraktisk, at den progressive stat er øst- og vestkysten og den konservative stat er midt i.

  Hvordan klarer man lige det?

 17. Af Apolitisk.com « Best of Bibelbæltet

  -

  […] har opdaget, at nogen har gang i noget midvejskrisevalg herovre, vel? Det har jeg. Primært fordi Poul Høi har skrevet sig selv op i det røde felt over det. Sekundært fordi jeg så Jon Stewart underholde […]

 18. Af benny hansen

  -

  fuck us government….!!!
  de er onde…!! fuck illuminato….
  usa er en skamplet på vor verden…!!!
  ellers elsker jeg aldmindlige amerikaner…!!!
  de er ligesom os…!!!

 19. Af I fanatismens vold — Amerikanske Tilstande

  -

  […] – en fraktion af fanatikere så overtaget partiet, og jeg har bl.a. skrevet om det her og her og her. De samme mennesker, som man undgår til et selskab, fordi de dunker én i brystet med en […]

Kommentarer er lukket.