iPad og maskinsværmere

Af Poul Høi 39

Jeg er ked af at være ham, der ødelægger festen. Eller rettere: Det er jeg faktisk ikke, for festen er ved at gå over gevind.

Lad mig begynde med alle de indledende manøvrer og omsvøb, der fører til mit egentlige ærinde. Jeg er ikke imod ny teknologi, jeg holder også af gadgets, og jeg har absolut intet imod Apples nye iPad. Den teknologiske verden er blevet rigere af at få endnu et tilbud, der kan klemme sig ind et sted mellem en bærbar, en netbook og en smartphone. Hurra for det.

Apple skal heller ikke høre for sin smarte markedsføring. Steve Jobs gør, hvad han gør godt, og reaktionen er blevet, hvad den altid bliver: “Jesus!”

Newsweek satte maskinen på sin forside og udbasunerede: ”iPad vil forandre alt.”

Altid saglige NPR spurgte: ”Er internettet, som vi kender det, nu en saga blott?”

IT-journalistikkens nestor, Wall Mossberg, fastslog, at iPad var en ”bærbar dræber” og en ”gamechanger.”

Og køberne købte den. iPad havde premiere i lørdags i USA, og der er allerede solgt mellem 600.000 og 700.000 eksemplarer, og rygtet vil vide, at resten af verden kan købe en iPad 24. april.

Alt sammen fint. Helt fint.

Men er den bærbare computer og netbook nu historie? Vil iPad forandre hele internettet? Alt?

Det er her, kæden hopper af – som den så ofte gør, når vi taler om teknologiske nyskabelser, og som jeg også tidligere har påpeget med Facebook. Facebook er også fint, helt fint, og Facebook tjener et formål for millioner af mennesker. Akkurat lige som Twitter, Digg, MySpace og Buzz gør det. Men det er ikke en absolut fordring, det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt man kan trække  vejret eller ej, og heller ikke i overført betydning. Facebook er Facebook og ikke andet.

Det samme med iPad. iPad er iPad og nix weiter. En maskine, som har sine fordele og ulemper, og som har sit publikum og ikke-publikum. Igen: Steve Jobs skal ikke høre for sin markedsføring, og det er ikke hans job at fremhæve sit produkts begrænsninger, men lad mig så gøre det. Man kan ikke printe fra en iPad, den har ingen USB-ports, den har ikke Flash-video, ikke multitasking og intet kamera, og så har den det sædvanelige Apple-problem: Kun apps og software, som Steve Jobs bryder sig om, og som ikke truer Steve Jobs, får adgang til iPad, så den er ikke – selv om man skulle tro det – den perfekte innovation.

En iPad giver os en valgmulighed. Det er, hvad den gør. Jeg har f.eks. en Blackberry og en bærbar computer, og jeg kan nu spørge mig selv: Giver en iPad mig noget, som jeg ikke har?

Hvis man kan svare ”ja” til det spørgsmål, så køb for alt i verden en iPad og til lykke med det.

Hvis ikke, så lad være – og bare rolig. Hyperlativerne er kun hyperlativer. Ipad forandrer ikke internettet og da slet ikke alt.

Tidligere kaldte man mennesker, der ville stoppe den teknologiske udvikling, for maskinstormere. I dag er problemet snarere det modsatte. Mennesker, der betragter enhver lille teknologisk landvinding som den store verdensforandring.

Maskinsværmere.

39 kommentarer RSS

 1. Af Søren F.

  -

  Ingen tvivl om at Apple laver lækre produkter, der især ved sin brugervenlighed og design får mange fans. Lidt lige som B&O i gamle dage – bare billigere og dermed mere mainstream.

  En PC er et uhyggeligt kompliceret produkt der tager mange års brug at blive fortrolig med. De fleste er jo direkte PC analfabeter, selv her i verdens førende IT-nation Danmark. Hvis du har 98 % af PC-funktionaliteten på en iPad, hvilket den nok har om et par år, så er der tale om en game-changer. Hvem gider skrive dos-kommandoer, hvis du har Windows og hvem gider rode med en PC, hvis du kan det samme langt mere enkelt?

  Det som er chokerende dygtigt gjort af Apple, er at de kan opbygge en fanskare, der er parat til at droppe gaven til mor, sælge deres organer eller bo i en 2-værelses hele deres liv, fordi de så gerne vil betale overpriser for en iPhone, for at kunne flashe den på farten. Lidt ligesom italienerne der bor hjemme hos mor og far, for at kunne gå med nye sæsonaktuelle Dolche & Gabanna sobriller. Det ser måske checket ud, men hvem fortæller dem det er direkte uintelligent på den lange bane?

 2. Af Flying penguin

  -

  Nu ved vi hvad Poul Høi spilder sin tid med…

 3. Af Thomas H Jensen

  -

  Det næste bliver vel, at Poul Høi fortæller os at vi ikke skal tage det alt for bogstaveligt når Ariel kommer med et “nyt og revolutionerende” vaskemiddel.

 4. Af Kristian Andersen

  -

  Så er det jo godt at der kommer en version 2 med mange af det mangler du påpeger. Faktum er, at Apple bliver ved med, at lave det de andre drømmer om, at de kunne lave!

 5. Af nils djervad

  -

  Kors en kedelig blog….

 6. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Til gengæld er jeg ret sikker på, at 3D-teknologien vil betyde en helt ekstrem forandring i måden vi kommunikerer på.

  Aviser kan f.eks. bringe 2D-billeder, men ikke 3D-billeder, endnu ihvertfald.

 7. Af Thomas Rønn

  -

  Poul Høi får nogle hug her, og det er altså ikke helt rimeligt… han har nemlig ret!
  Og det siger jeg som overbevist Mac-bruger. MacBook Pro og iPhone, og alt det lækre gejl der følger med – er ting jeg bruger i en faglig kapacitet, men jeg ser absolut intet behov for en iPad. Jeg læser PH’s Blog som et lille øf over igen at skulle lægge øre til al den hype der er om Apples, i øvrigt helt geniale produkter. Men derfor har han alligevel ret. iPad er for dem der sidder “midt imellem”, og personligt ville jeg tro behovet var mindre. Men lige præcis de begrænsninger som PH kommer ind på er med til at lægge en dæmper på min begejstring – og jeg plejer ellers ikke at holde mig tilbage, ganske som alle andre 100% frivillige Mac-ambassadører…
  Så tillykke til Steve Jobs, som har gjort det igen!

 8. Af Christian Iversen

  -

  Hvis man skal sammenfatte det:

  Windowsbaserede computere giver masser af muligheder og stor funktionalitet, der som regel virker men kan være besværligt.

  Applebaserede produkter giver en begrænset mængde muligheder og funktionalitet – til gengæld virker det og er intuitivt.

  Bliver rart den dag en virksomhed formår at skabe produkter med masser af muligheder/stor funktionalitet´, der både virker og er intuitivt.

  Tror hverken virksomheden bliver Microsoft eller Apple…

 9. Af Michael Nielsen

  -

  Nu er de rigtige tal så kommet… og det var 300.000 solgte

  og Walt Mossberg IT Journalistikens nestor….
  snarere PR journalistikens nestor

 10. Af Jesper Ravnsgaard

  -

  Poul, jeg er en stor, stor fan af dine skriverier, men lige her tager du grueligt fejl.

  Jeg sidder i skrivende stund i San Francisco med en iPad i hånden, og blot efter få timers brug var jeg overbevist om at denne her dims er en gamechanger, og helt sikkert i en kategori der ikke kan forstås ved at sammenligne med vanlige bærbare computere, eller smartphones. -En typisk fejl

  Forklaret kort, så er det med iPad’en at multitouch for alvor kommer i spil. Ikke med en, to eller måske tre fingre, som det ses på iPhonen og tilsvarende. Størrelsen gør at man instinktivt bruger flere fingre til at manipulere hvad der er på skærmen, og det er den store forandring: Den direkte kontakt til, og manipulation af, hvad skærmen falbyder.

  Jeg var skeptisk før ift iPad’ens retfærdiggørelse, men er nu helt og aldeles overbevist. En ny æra er indvarslet.

 11. Af Johnny Claes Starfield

  -

  Problemet er, som Poul Høi fint illustrerer, når pressen tager Apples marketingsgøgl for gode varer.

  Personligt har jeg mig en ebogslæser på ønskelisten, men jeg er nok lidt for anarkistisk anlagt til at anskaffe mig noget fra Apple.

 12. Af carsten nielsen

  -

  Apple giver os hvad vi har behov for, ikke hvad vores egocentriske ønsker dikterer eller lyster og netop deri ligger deres styrke. Hvorfor anskaffe sig noget man reelt ikke har brug for?

 13. Af Poul Høi

  -

  Tak for jeres indlæg.

  Først til dem, der klager over en kedelig blog: Lej en klovn eller dressér en abe.

  Dernæst til iPad.Jeg mener faktisk ikke mit indlæg som en Apple vs. Windows eller Apple vs. Android kommentar, men snarere som en maskinsværmer-kommentar.

  Jeg er helt sikker på, at Jesper Ravnsgaard har ret, og i modsætning til mig, så sidder han med en iPad mellem hænderne – og den er utvivlsomt en fornøjelse at arbejde med. Alt andet ville ligne Apple dårligt.
  Men er den en revolution? Forandrer den a-l-t i en sådan grad, at vi alle må have en?
  Nej, og det er der en god grund til.
  En IT-guru, Cory Doctorow, skrev i dag en interessant kommentar om, hvorfor han ikke ville købe en iPad – http://www.boingboing.net/2010/04/02/why-i-wont-buy-an-ipad-and-think-you-shouldnt-either.html – og han har en god pointe. Som han skriver:
  “Relying on incumbents to produce your revolutions is not a good strategy. They’re apt to take all the stuff that makes their products great and try to use technology to charge you extra for it, or prohibit it altogether.”
  Microsoft gjorde i sin tid det samme; proppede alt, hvad Microsoft kunne og kunne tjene penge på ind i Windows, og skævred IT-oplevelsen og internettet til fordel for Microsoft. Med andre ord: Hvis Microsoft havde fået magt, som virksomheden havde agt, så ville vi have fået et internettet a la Windows. Det skete ikke, og det kan vi bl.a. takke fribyttere som Linux og Firefox for.
  På samme måde er iPad en tablet-revolution a la Steve Jobs. Det skal han ikke høre for, han skal heller ikke høre for at markedsføre sine produkter med bulder og brag,men reaktionen skal høre for reaktionen. Som Howard Kurtz spørger i WaPo: “Hvornår har Time og Newsweek ellers kørt den samme forside?” Og – kunne han have fortsat – været enige om alt det fantastiske og jordomstyrtende i maskinen?

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/02/AR2010040204077.html

  Apple har gjort, hvad Microsoft ikke kunne finde ud af i 2002. Apple har skabt en tablet, som uden tvivl er værd at eje, et alternativ eller et supplement til de andre platforme, vi har, og jeg ønsker alle de nye iPad-ejere alt godt.Men det er og bliver altså revolutionen, hvor jeg bliver hjemme, og ikke – som gamle Marx sagde – på grund af regnvejr, men snarere på grund af manglen på nedbør.

 14. Af Finn Thøgersen

  -

  Det er måske værd at grave i hvorfor pressen hoppede på de 6-700.000 i første omgang ?
  Der har længe været troværdige tal for forudbestillinger (ca 120.000 første dag, derefter hurtigt faldende til et par tusinde om dagen), og køerne før butikkerne åbnede var nærmest ikke eksisterende (at der overhovedet kom køer skyldes nok mest at AT&T ikke var med denne gang = færre butikker og at påsken klemmer det sammen tidsmæssigt).

  Er man bare for dårligt klædt på til opgaven, og derfor villig til at tro på det første og mest højtråbende fjols man falder over ?

  Eller er det de bange mænd (og kvinder) på direktionsgangene og i bestyrelseslokalerne, som HAR fattet at de trykte medier har fremtiden bag sig, der har beorderet maximal positiv omtale af den eneste redningsplanke de kan få øje på ?

  Uanset hvilket svar men vælger, så har medierne igen scoret et rent 00 i troværdighed…

 15. Af Claus Knudsen

  -

  Jeg har intet med dette produkt at gøre; men jeg syntes konceptet er væsentlig bedre end iPadden.
  hele 7 USB porte er der blevet plads til, aftageligt tastatur, og indtil flere OS at vælge imellem.

  http://www.alwaysinnovating.com/touchbook/

  Men et lille startupfirma har jo ikke en kinamands chance overfor Apples Steve Jobs :-)

 16. Af Nicholas G. Carr

  -

  Apple’s new iPad, which arrived with much fanfare over the weekend, provides a good example of where computing is heading. The iPad is much more of a player than a recorder. It has a much smaller storage capacity than traditional desktops and laptops, because it’s designed on the assumption that more and more of what we do with computers will involve streaming data over the Net rather than storing it on our devices. The iPad manifests a large and rapidly accelerating trend away from local, redundant storage and toward central storage. In fact, I’d bet that if you charted the average disk size of personal computers, including smartphones, netbooks and tablets as well as laptops and desktops, you would discover that in recent years it has shrunk, marking a sea change in the history of personal computing. An enormous amount of digital copying and local storage still goes on, of course, but the trend is clear. Streaming will continue to replace downloading, and the number of copies of digital recordings will decline.

  http://www.roughtype.com/index.php

 17. Af Nick Carr

  -

  It’s clear that two of the hopes most dear to the Internet optimists — that the Web will create a more bountiful culture and that it will promote greater harmony and understanding — should be treated with skepticism. Cultural impoverishment and social fragmentation seem equally likely outcomes.

 18. Af Nikolaj Winther

  -

  Som jeg ser IPad’en er det en dead-end for udviklingen. Alle begrænsningerne både på hardwaren og softwaren gør, at det egentligt ikke er en erstatning, men (i bedste fald) et supplemet til det eksisterende. Ser man på udviklingen inden for IT de seneste 30 år, har de været drevet af (for)brugeren og dennes evne til at danne og ønske om mere og bedre grej og afvikling – og hvorfor en gigant som Microsoft efterhånden er ved at have affundet sig med deres situation. Apple forsøger nu det samme som MS – nemlig at begrænse brugeren til kun at bruge deres apps og deres hardware – mod betaling naturligvis, og med alle de begrænsninger apple har indlagt.

  Hvis du ønsker at programmere, er Ipad’en ikke for dig. Hvis du ønsker at køre kraftig software er Ipad’en ubrugelig, hvis du ønsker at gemme store mængder data (og have fri adgang til det) er Ipad’en ubrugelig.

  Jo, den er da flot – og kan nogen seje B&O-agtige ting. Men hvis den fik den success som Apple tiltænker den, ville den blot sætte udviklingen i stå.

  Eksempel: Der er ingen grund til, at have stor lagerkapacitet, da alt kan (eller burde kunne) hentes online.

  Hvordan tror Apple (og andre) at dette er blevet muligt? Hvordan er storage-space blevet så enormt? Pga. få, store corporate faciliteter, eller pga. millioner af brugere, som havde brug for at gemme lokalt? Hvordan kan det være, at processerhastighed mv. er blevet så høj/effektiv? Pga. nogle få, standardiserede enheder, som kun kan afvikle programmer designet netop til stationen, eller fordi der var et væld af software+hardware-producenter, der drev gensidige behov og muligheder fremad?

  Hvor Apple er forrest i bruger-teknologi racet, står de på skuldrene af giganter. Det er ikke Apples fortjeneste, at IPad’en er mulig, for apple har aldrig rigtigt kunne drive teknologimarkedet. Det har været PC’en, som Apple derefter dygtigt har raffineret. Men det svarer til at tro, at det er B&O som har drevet musik-teknologien, fordi de laver de mest brugervenlige og seje produkter. Stod det til B&O var vi ikke kommet videre end vinyl-pladen og 8-track båndet. Og havde Apple sat standarden, sad vi stadig og kiggede på en 10″ monokrom skærm med hvad der svarede til en 386 20 Mhz. processer og 4 mb. ram – og alle programmer skulle skrives til netop de specifikationer (og maskinen ville kun kunne køre apples styresystem, programmer godkendt af apple og alene købt i særlige apple-butikker).

  Nu er Android/Google mv. heldigvis ved at indhente Apple, hvilket vil presse Apple til at opgive deres restriktive IT-politik, og fortsætte teknologiudviklingen.

 19. Af Henrik Schmidt

  -

  Dækningen af iPad er et produkt af forskellige strømninger. Først og fremmest er Apple sublime til markedsføring.

  Dernæst er medieindustrien særdeles interesseret i ethvert koncept, der muliggører, at folk måske begynder at betale for en eller anden form for aviser igen.

  Sidst, men ikke mindst, er journalister i vore dage måske den faggruppe, der er lettest at dupere. Kildekritik ville have været en by i Rusland, hvis journalister gad konsultere et Ruslandskort. Det er selvfølgelig en grov generalisering, men i bund og grund er folk nok ikke længere parate til at betale for indhold, som ikke har nogen værdi.

  Apple’s betalingsmodel har vist sig levedygtig med hensyn til mikrobetalinger – En model som i mange år har været ren sirenesang for aviserne. Det står stadig ikke klart, om aviserne ønsker at satse på “rigtig” journalistik. Dvs. journalistik skrevet af folk, der ved noget om området, har checket deres kilder, måske endda angivet dem i artiklen, formidlet stoffet på en måde, som folk forstår og med et sprog, som er i orden.

  Jeg skriver satse, fordi det heller ikke er åbenlyst, at man kan tjene penge på at lave den form for journalistik.

 20. Af Lars Thorup Larsen

  -

  Er det her ikke mere en artikel om journalisters hypede anmeldelser end om iPad?

  Jeg har selv fået fingre i en, og 5 sekunder efter har man glemt alt om, hvad man har behov for, fordi den bare fungerer så ekstremt godt, at ens iPhone pludselig virker lidt kluntet.

  Jeg ved ikke, om det er en game changer, men alle dem der brokker sig over manglende parallelport og hvad ved jeg burde gå tilbage og læse hvad folk skrev om iPod’en for ti år siden. Den slår aldrig igennem, for den er bundet til itunes, har ikke FM-radio, kan ikke tilføjes hukommelseskort og hvad ved jeg. Den HAR ændret, hvordan de fleste bruger musik.

  Jeg ville nødigt undvære min bærbare til at arbejde på, men til alt det, der handler om at se på ting, der er lavet, samt til kommunikation (email, kalender) synes jeg ipaden giver en bedre oplevelse – altså efter to dage.

 21. Af Christian Lund

  -

  Mine 5 cents.Jeg er stor modstander af Apple og deres forretningsmetoder. Jeg synes Steve jobs og hans skare af fanboys diciple minder mere om en afdeling af scientology, end om selvstændigt tænkende væsener. De Macs jeg har arbejdet på er gået ned ligeså tit, som de windowsmaskiner jeg har siddet med.
  Men som markedet er lige nu. Hvad gør du så hvis du gerne vil have en tablet PC, og det ikke må være en Ipad? Efter at have surfet lidt rundt, kan jeg kun se der er et svar. Du venter. HP slate kommer, ja hvornår kommer den, med en almindelig windows 7. Ikke at den er dårlig, den er bare ikke optimeret til et touchinterface udelukkende.
  Dell mini 5 er heller ikke kommet endnu. Og desuden er det en forvokset mobiltelefon med Android styresystem(den er nu godt nok min personlige vinder).
  Wepad er der et produkt der hedder. Jeg har først hørt om den igår.
  joojoo er også en tablet PC. Jeg kender den ikke og jeg har heller ikke tænkt mig at købe en.
  Så har Lenovo lavet en superlækker ideapad som både er tablet og bærbar, men også i en anden prisklasse en de øvrige.
  Min pointe er , at hvis du tror på tablet ideen, så har du lige nu kun en mulighed, nemlig Ipadden

 22. Af Stig Hansen

  -

  Om det bliver en gamechanger eller ej, det vil tiden vel vise. Jeg er dog tilbøjelig til at give PH ret i at nogen kæmpe revolution for al kommunikation og IT bliver det nok næppe. Et fint lille gadget for folk med det behov, jovist, men så vist heller ikke mere.

  Apple har jo alle dage været gode til at hype deres produkter, men de er vel endnu ikke nået over nogle få procent af verdensmarkedet på noget område. Mit forsøg på en forklaring er først og fremmest at man generelt skal betale 2-3 gange mere for apple-produkter end for tilsvarende produkter fra andre producenter. Nu kender jeg nok Apple-tilbedere til at vide at de naturligvis vil påstå at der findes ikke tilsvarende produkter, og at Apples ting er helt unikke. Det er igen super markedsføring af Aplle, men jeg har altså endnu ikke siddet i en situation hvor jeg tænkte “Nøj, lige nu kunne jeg godt bruge en Iphone/Mac/Ipod/Ipad/whatever”. Og det til trods for at jeg gentagne gange, og ikke altid med min gode vilje, er blevet tudet ørerne fulde af hvor fantastisk alting er på et Apple-aggregat, af mennesker som jeg normalt betragter som nogenlunde fornuftige.

  Så: Fuldstændig enig Høi!

  Men det kræver nok for meget arbejde at skrive en hel artikel med egne velgennemtænkte og ditto argumenterede holdninger, når nu man bare kan copy-paste fra noget flot pressemateriale i stedet, til at det er noget som journalister generelt synes er attraktivt. Det virker desværre som om det generelt er den vej det går.

 23. Af Maria Holm

  -

  Poul Høi: Så er du igen i gang med den trådløse teknologi, om end denne gang mere specifikt på noget, du måske har lidt mere forstand på. OG DOG! Den arrogance og den optagethed af noget så ligegyldigt som, hvorvidt denne nye Apple iPad er revolutionerende nok eller ej, er til at brække sig over.
  Og så går hele koret af hovedsagligt mænd i gang med at erklære sig mere eller mindre uenig med dig. Om noget, der i bedste fald er totalt pseudo i forhold til livet og dets rigtige indhold. Og som i værste fald – og det er det, jeg nu vil nå frem til, ikke kun i almindelighed er skadeligt for dem selv, men for alle, som de med deres overflødige tingster udspreder stråling til.
  Man går hellere op i, om ens naboer bag lukkede døre ryger, end i den fare, naboen med sit WiFi / WIMAX, WLAN udsætter sine omgivelser med. Selvom det med tobaksrygning jo stort set kun er rygerne selv og deres allernærmeste der bliver generet. Men når det gælder den trådløse teknologi, ja så er det ikke kun de allernærmeste men hele ejendommen, som bliver ”forurenet” og udsat for helbredsfare. Og hvis en hel etageejendom med et større antal lejligheder hver især laver trådløs trafik, ja så dobles ”forureningen” op med antallet af brugere.
  For stråling er grænseoverskridende som intet før i menneskehedens historie. Og i med det nu er mere og mere OVERALT i det offentlige rum og på vej til at være også i størstedelen af det private rum, ja så er muligheden for at blive fri for strålingen stort set nul.
  For vi er nemlig, Poul Høi, et stigende antal mennesker over det meste af verden,som ikke kan tåle den trådløse teknologi.(Selv megalande, der ind imellem stadig bliver betegnet som u-lande, som Indien og Brasilien, er nu med blandt dem, der får deres liv ødelagt af stråling og derfor også er begyndt at agere mere og mere aggressivt på den ødelæggende teknologi, som gør folk søvnløse, depressive, giver dem hovedpine, gør dem svimle, ja også giver dem kræft – og disse mennesker kender ikke noget til den stigende bevidsthed i den rigeste og mest oplyste del af verdenen. Nej, her taler vi om små mennesker, om fattige mennesker, som helt klart kan se en før-og-efter-situation: FØR sendemasten/sendemasterne foran deres vinduer kunne de uden problemer sove, var ikke depressive, havde ikke hovedpine; EFTER sendemasten/sendemasterne kan de ligge søvnløse det meste af natten, de har svært at passe deres lavlønsarbejde om dagen. Men de har fået nok: de demonterer ganske enkelt mast efter mast, og så pludselig kan de sove igen.)

  Vi er faktisk stadig flere, der reagerer med voldsomme symptomer på strålingen. Så vi ikke kan passe vore job. Ikke kan være hjemme hos familien. Ikke kan køre i bil, ikke kan tage toget, bussen eller flyet. Ikke kan komme til tandlæge, ikke kan komme på hospitalet. Nogle af os bliver miljøflygtninge. Vore symptomer er, når de er værst: tortursmerter i muskler, knogler og led og en række neurologiske symptomer, samt voldsomme hjerte-kredsløbspåvirkninger. Når de ikke er værst, er de også slemme nok: hovedine, tinnitus, svimmelhed, brændende ansigt, kløen, træthed, stress, hudproblemer, maveproblemer m.m.
  Til din og dine kommentatorers orientering kan det oplyses, at strålingsintensiteten i de sidste 5 år for 3G-telefonien er blevet øget med EN MILLION MILLIARD GANGE!
  Den danske sundhedsstyrelse vælger at ignorere os, der ikke kan tåle strålingen – de EHS-ramte (EHS = Electro Hyper Sensitivity). Selvom de lande, Danmark og dermed også sundhedsstyrelsen normalt sammenligner sig med, er blevet klar over, at der må og skal vises hensyn til os. Alt andet er menneskerettighedskrænkende.
  I Schweiz vil man oprette særlige zoner til de EHS-ramte. I Sverige kan man få hjælp til at afskærme sin arbejdsplads og bolig, hvis man diagnosticeres med EHS. I Sydfrankrig er der oprettet en meget stor zone for EHS’ere. Og som noget særligt interessant vil 2 regioner i Sydfrankrig få lagt optiske fiberkabler ned i jorden i et samlet område, der svarer til 1 MILLION brugere. Disse fiberkabler udmærker sig ved to ting: 1) de vil give den hurtigste adgang til internettet overhovedet; 2) de skaber INGEN stråling!
  I Frankrig kommer der flere og flere sager, hvor domstolene giver folk medhold i, at de kan forlange, at sendemaster, der mod deres ønske og vilje – og til dokumenterbar skade for deres helbred – er blevet sat op i deres landsby, foran deres beboelseskarreer eller deres arbejdsplads – bliver demonteret. Og både i Frankrig, Østrig, Tyskland, Belgien, Luxembourg m.fl. kan folk ved demokratiske protester hindre master i at blive sat op i deres beboelsesområder/kommuner. I Tyskland anbefales det fra offentlig side, at folk slukker for deres trådløse netværk, når de ikke bruger det.
  Og for yderligere at understrege Danmarks fuldstændigt galt afmarcherede holdning til strålingsproblematikken, så har Europa Parlamentet den 2. april 2009 understreget, at de trådløse teknologier (mobiltelefoner, Wi-Fi/WiMAX, Bluetooth DECT telefoner etc.) udsender magnetiske felter, der kan have negative effekter for menneskers helbred, og har bedt medlemslandene om at anerkende Electro Hyper Sensitivity: “og følge Sveriges eksempel og anerkende personer der lider af el-overfølsomhed, så de kan opnå tilstrækkelig beskyttelse og lige muligheder”.

  Til Nikolaj Winther (6. april 09:57)
  Du skriver, at ”Der er ingen grund til, at have stor lagerkapacitet, da alt kan (eller burde kunne) hentes online.”

  Det var faktisk den udtalelse, der fik mig til at skrive alt det ovenstående. For det må ikke ske. Hvis den holdning for lov at trænge igennem hos fabrikanterne af disse tortur-tingester, ja så vil strålingsintensiteten stige til et omfang, som vil tvinge et utal af EHS-ramte til at begå selvmord for at blive fri for de tortursmerter og den mere eller mindre permanente tilstand af at være i helvedet. Og alle de, der ikke har EHS – endnu – vil “bare” være med til at få statistikken af stressramte, søvnløse, gigtramte, demensramte, fertilitetsramte til at stige endnu mere eksplosivt. (Er der slet ingen, der undrer sig over den eksplosive stigning, der sker af stressramte, demente, søvnløse m.m.?)

  Og du slutter med også denne meget provokerende udtalelse: ”Nu er Android/Google mv. heldigvis ved at indhente Apple, hvilket vil presse Apple til at opgive deres restriktive IT-politik, og fortsætte teknologiudviklingen”. Jeg kan kun håbe, at du eller nogle i din familie kommer til at lide som vi EHS’ere gør!

 24. Af Michael Fruergaard

  -

  nåh kunne jeg vælge at sige og derefter ryste på hovedet … Men men alligevel vælger jeg at bidrage til lidt flere klik på berlingske.dk … I stakler skal jo også leve ;-)

  Jeg springer let og elegant igennem kommentarerne og vil gerne bidrage til at opklare en række misforståelser;

  1. Jo du kan printe fra din ipad … det sker trådløst … Trådløs internet forbindelse er en ny ting som I herinde tilsyneladende ikke har hørt om før … Endvidere har Canon en udemærket app til iphone, hvilket for dem der rent faktisk har læst på lektien betyder at samme app kan bruges på iPad. Endelig er vi samtidigt godt på vej op i skyen, hvilket betyder at behovet for det at printe dokumenter ud med rimelig sikkerhed kan antages at blive væsentligt mindre fremover fordi du altid kan gemme dine dokumenter med mere hvor du vil. Set fra et miljømæssigt perspektiv er det også interessant med mindre papir, blæk og strømforbrug til printeren som altid står på standby alligevel.

  2. Revolution eller ej … Da iphonen kom på markedet var der ligeså mange som var efter den, men apple er i dag den tredje største leverandør på smartphone markedet … det er sku da godt gået. Jeg tror ipad bliver en lige så stor succes og det tror jeg fordi apple har en simpel model der virker ud af kassen. Den kræver ikke den store håndbog … tænd for den og du er igang. Det er dog ikke her den store revolution sker … det som bliver mere spændende er det spinoff som kommer i forlængelse af ipaden … og de tendenser vi ser med ipaden (og efteraberne) det lugter lidt af noget som gør det sjovere at være computer forbruger.

  3. En sidebemærkning … mange har jo også kritiseret ipaden for at man ikke kan tilslutte et tastatur og mus … fordi der mangler en usbport … igen må jeg henlede opmærksomheden på den dejlige lille opfindelse som efterhånden også har en del år på bagen … bluetoth. Du kan endda for en smart holder til din ipad så du kan stille den op som en almindelig skærm ;-)

  Nuvel jeg savner også usb, firewire, kamera, flash osv osv osv … men det kommer senere når de første erfaringer og tilbagemeldinger får apple til at fikse det … med hensyn til usb kommer der også en adapter til at stikke i bunden af ipaden så man kan få en tada… usbindgang.

  Så træk nu vejret og lad være med at købe den hvis du ikke gider eje den. Jeg gider da ikke eje en HP, dell eller hvad de nu hedder så jeg lader være med at købe den … Jeg behøves heller ikke bashe Windøsen … det klarer den helt fint af sig selv …

  god dag til jer alle

 25. Af Adrian Cocot

  -

  Jeg legede ogsaa over weekenden med den nye iPad. Den er IMO ikke et revolutionaert produkt — der er nettoppe der er bedre, HP’s nye Slate (som snart udkommer) har mere at byde paa (SD kort, Flash video, og 1080p video), og de tusindvis af mennesker (inklusive folk som Jesper Ravnsgaard og min bror) der koebte denne iPad kommer til at foele sig rigtig “punked” naar den nye version med webcam og Skype-konnektivitet udkommer om 12-18 mdr. $500 mere i Steve Jobs’ lomme.

  Der er ogsaa de onde tunger der, helt korrekt, udpeger at Apples unikke design er en uforskammet kopi af diverse Braun produkter fra 60’erne (http://gizmodo.com/343641/1960s-braun-products-hold-the-secrets-to-apples-future).

  Men faktum er at dette nye legetoej kan bruges til naesten alt. Som college student kan man saette bruge den til at laese alle sine boeger, lytte til sin musik, og se sine film. Som frequent flyer har man endeligt et brugbart alternativ til at tage sin baerbare laptop med paa flyet. Apps er der masser af — ja, der er noget til hele familien. Og med Netflix (og eventuelt Hulu), TVU og Orb kan man ogsaa bruge sin iPad som baerbart fjernsyn (og endeligt kan jeg se superligabold lige meget hvor jeg er i verdenen). Tja, der er naesten ingen graenser for hvad man kan bruge den til (http://variationsonnormal.com/2010/04/06/ipad-modification/). Alt dette i et produkt som min selv min bedstemor kan laere at bruge i under 10 minutter.

  Revolutionaer er den maaske ikke. Men alligevel er der intet paa markedet der kommer i naerheden af den nye iPad.

 26. Af Simon N

  -

  Poul Høi kan passende melde sig ind i klubben af gamle sure mænd, der forudser fremtiden med ytringer som: “alt hvad der kan opfindes er allerede opfundet” eller “vi regner med at der vil være et verdensmarked for ca. ti computere”(frit fra hukommelsen) … Overhovedet at nævne printere og USB porte i en kommentar om fremtiden….

 27. Af Poul Høi

  -

  Tak for jeres indlæg.
  Bare én gang til:
  Ingen skal forhindre Steve Jobs i at kalde iPad for revolutionær, og kunderne er også velkomne til at betragte deres nyanskaffelse som ditto.
  Men en uafhængig IT-presse og Newsweek og Time og Uncle Walt skulle holde sig tilbage.
  Noget virkelig revolutionært er noget, som ikke er tænkt før eller udført før. Apples iPod var f.eks. revolutionær, Google var revolutionær. iPad e-r tænkt og til dels udført før. En af virksomhederne fra kridttiden, Microsoft, kom med en tablet i 2002, og alle og enhver havde inden afsløringen af iPad konkluderet, at der var tale om en tablet. Så meget for den revolution.
  Med en vis ret kan man vel også sige, at iPad er en iPod Touch, der er vokset et par numre.
  Det gør ikke produktet til et dårligt produkt, men det gør det bare ikke revolutionært – og at alverdens medier og eksperter hopper på den er beskæmmende.

 28. Af Michael Falk

  -

  bedre alternativ som er på markedet:

  Archos tablet pc 9.

  Ipaden er et skridt tilbage – ikke frem.

 29. Af Flying penguin

  -

  Høi, glem alt om iPad, – et teknologisk tilbageskridt. Det er noget kvinder ikke lægger mærke til, men det gør vi mænd (med undtagelse af Høi).

  Archos tablet pc 9 er bedre…

  …WePad..endnu bedre…

  http://www.business.dk/tech-mobil/glem-alt-om-ipad-her-kommer-wepad

 30. Af Anderse Jensen

  -

  Undskyld mig, men det er da dybt ignorant og med skyklapper på, at man ikke anerkender denne revolution. En revolution der er sket i sådan en hast, at den nærmest er til før iPad er udkommet. Salgstallene taler umiddelbart for sig selv, sammen med de aftaler Apple har indgået med større aviser og forlag.

  Der er her tale om en meget mere intim og anvendelig læseoplevelse, end man nogensinde har set/prøvet det på en bærbar computer. Det er ikke længere ubehageligt at læse elektronisk over længere tid og platformen er skræddersyet til formålet (ebogs/epaper reading). Siden hvornår har man set så stor tilslutning til et lignende produkt? – ALDRIG. Det er uomtvisteligt, at iPad er et startskud til fremtidens læsning af bøger og aviser. Ligesom iPod’en førte MP3’en frem, ser vi nu at iPad’en fører et nyt transportabelt medie frem elektronisk.

 31. Af Michael Falk

  -

  @Anderse Jensen

  Vrøvl fra ende til anden – Kidle har solgt 3 mill ebogs læsere december sidste år.. TRE millioner!

  Der er INTET revolutionært over en iPad – og de høje start salgtal har en nærmest religiøs årsag!

  iPaden er en middelmdig ebogs læser (kidle LANGT bedre) – en forkrampet tablet pc – kort sagt – en kæmpe stor ipod touch!

 32. Af Peter Kjerulff

  -

  Tidligere lå danske medier i læ af ekstreme kioskpriser på udenlandske blade og den forsinkelse der lå i importen. Snart kan vi købe lækre interaktive udgaver af verdens bedste magasiner til 1/3 af prisen på et dansk magasin og fordi det er elektronisk kan de danske annoncører være med i Vogue, Time etc. – og fange de mest købestærke læsere.

  Det bliver et blodbad.

 33. Af Nikolaj Winther

  -

  @ Maria Holm

  Min udtalelse var ment som et “skræmmeeksempel” på, at man ved at binde brugerne sætter udviklingen i stå. Men det er ikke af strålingsmæssige årsager, at jeg er bekymret.

  @ Anderse Jensen

  – I-pod’en førte absolut ikke mp3’en frem. mp3 var det absolut mest benyttede musikformat 10 år før ipod’en blev tænkt på første gang.

  Baggrundsbelysningen i i-pad’en gør, at læseoplevelsen ikke forbedres væsentligt (der er den passive Kindle langt bedre). Men når det er sagt, er jeg slet ikke overbevist over e-bogens fremtid. Der er muligvis mange fordele, men så sandelig også mange ulemper.

 34. Af Anderse Jensen

  -

  I er galt på den Nikolaj Winther og Michael Falk.

  For det første, så jo. iPod førte den transportable MP3 frem for alvor.

  Kindle? Haha, ja men hvor meget solgte den på udgivelsesdagen? Hold nu debatten lidt seriøs. Vent og se. I vil nok grine af de antagelser i har nu :).

 35. Af John Doe

  -

  Ipad bliver den internetenhed og det brugsparadigme min mor og far vil blive gladest for. Mere er der ikke at sige til det. Hvad tekniknørder og andre mener er irrelevant. Og ligesom stort set alle aktører nu har lanceret deres iphone-kopier vil de følge trop med ipad-kopier.

  Hvad enten det blir apple eller ej, vil ipad forandre måden hvorpå alm. mennesker forbruger nettet og applikationer. Den personlige computer er død for alle andre end de professionelle. Og tiden hvor applikationer frit kunne installeres windows-style er osse ved at afgå ved døden. Konsoller, app-stores, og programmer i skyen vil holde strengt opsyn med hvad der kan afvikles og hvor.

  Det er hvad den nærmeste fremtid bringer. Uanset om man kan lide det eller ej.

 36. Af Thomas Bruun

  -

  Jeg er var i New York i weekenden – og erhvervede mig i den forbindelse nævnte gadget.
  Hypen ved butikken i Soho var….meget amerikansk.
  Men hysteriet omkring den bør ikke fjerne fokus fra det den er: En fabelagtig mobil enhed!
  Og ja, der er andre producenters tablets som kan mere, har 7 USB-porte, kører Flash etc…., men ingen er så brugervenlig og gedigen en oplevelse, som det stykke isenkram Apple her har leveret. Det der siges om iPad’en, er nøjagtig det samme som iPhonen blev kritiseret for – nemlig at den mangler diverse tekniske specs.
  Men ærligt talt, så synes kritikken at være forfejlet, og enten afsendt af tekniks-fetichister eller deciderede Apple-hadere, som aldrig har rørt et Apple-produkt – og fred med det. De vil alligevel aldrig blive glade for deres iPad/iPhone eller Macbook.
  Som jeg ser det, er det ikke interessant hvad en anmelder mener, men mere hvad den ALMINDELIGE bruger har af oplevelse. Jeg tror, at de ønsker et produkt som virker, og som gerne er nærmest intuitivt nemt at gå til. Ja, og så ser deres produkter jo uforskammet godt ud.
  Hvis man skal have verbale prygl for at være glad for en smuk brugsgenstand, så svarer det vel til, at man skal skamme sig over sin Porsche, holde den i garagen og i stedet køre Fiat Multipla.
  Et andet syn på sagen kan læses her i et udmærket indlæg fra TUAW: http://www.tuaw.com/2010/04/02/why-i-will-buy-an-ipad-and-think-you-should-too/

  Jeg har haft mobil siden 1993 (Nokia-klods), samt været pc-bruger siden 1995 – alle systemer fra WIN95-Vista + lidt Linux. Men sidste år stod jeg overfor udskiftning af både mobil og bærbar – og valget faldt på iPhone og Macbook. Et valg jeg aldrig har fortrudt et eneste sekund; ej heller købet af iPad’en i lørdags… :)

 37. Af Nikolaj Winther

  -

  @ Anderse Jensen

  “For det første, så jo. iPod førte den transportable MP3 frem for alvor.”

  – Nej. Det var det ikke. Der var et utal af mp3-afspillere i mange år inden (Det var i øvrigt heller ikke dét du skrev – du skrev at det “bar mp3 frem – ikke transportabel mp3). Det eneste ipod’en tilførte det marked var en høj grad af brugervenlighed og design som ingen andre kunne matche og i dag taler man ikke om “mp3-afspiller”, men “IPod”.

  I den forbindelse er det jo meget sigende, at Apple aldrig tilfører noget nyt, men lever alene af at forbedre de revolutionerende idéer andre allerede har fået og endda udviklet. Javist, de gør det dygtigt – men ikke desto mindre uden egentlig nyskabelse.

  Jeg kender kun Kindle fra lidt på nettet og så So Ein Ding’s anmeldelse af produktet. Og som jeg kunne se det, var Kindle en langt bedre e-bogslæser end IPad. Men som sagt, er jeg heller ikke overbevist om e-bogens velsignelser. Men vi kan da vende den om, og sige, at du nok en dag vil sidde og grine af de antagelser DU har. Det er jo ikke noget vi kan debattere nu.

 38. Af Christian Lund

  -

  Innovativ Funktionalitet. Det er da et fantastisk begreb. Så vidt jeg har forstået det, så dækker det over en computeragtig ting der kan hjælpe dig med daglidags problemer og ønsker på nem og hurtig måde.
  Her skulle Ipaden være uovertruffen.
  Jeg vil gerne give et eksempel på hvad jeg synes er innovativ funktionalitet. Betragtningerne er baseret på en Nokia 5800, men jeg vil gerne understrege at dette ikke må ses som en reklame for nokia.Det er tilfældigvis den mobil jeg kører med lige nu.
  Jeg sidder i min bil og lytter til en netradio der kun spiller 80er musik(min favorit decade).
  Så ringer min datter og spørger mig om jeg kan hente hende hos en veninde. Jeg ved ikke hvor det er, så hun giver mig adressen.Jeg vil lige indskyde, at jeg ikke kører her. For at være ærlig sidder jeg i køen til en populær drive in restaurant, kendt som den gyldne måge. Jeg taster adressen ind på nokias GPS program og kører efter dens anvisninger. Musikken bliver stadig streamet fra netradioen. Medens jeg kører, bipper der nogle Emails ind, som jeg hurtigt læser da jeg ankommer. Da vi er kommet hjem, beslutter jeg mig for at cykle en tur. Så jeg starter programmet sportstracker, som registrerer data omkring min cykeltur og jeg oploader dem ,umiddelbart efter jeg har kørt min rute(tour de damhussøen).Når jeg så kommer hjem, kan jeg på min pc se data om hvor jeg har kørt hurtigst og sammenligne med tidligere sessions. Senere får jeg et Fring video opkald fra en ven i udlandet.
  De her ting foregår på gratis software med en dims til under 2000 kr.(og meget mindre med en abonnementsordning, der også dækker dataforbrug)
  Jeg kan også gå på facebook. Jeg kan også se youtube. Jeg kan også tjekke nyheder.
  Jeg savner at se tablet PCer brugt til noget fornuftigt.
  Jeg gider ikke se Steve Jobs ligge henslængt i en flødefarvet sofa og læse Emails.
  Jeg vil se nogen der tager en tablet frem og gør et eller andet smart og hurtigt som jeg ikke har set før.

 39. Af Niels Schmidt

  -

  Allerførst: Når Apple lanverer et nyt produkt har det som regel et par ting der allerede er under udvikling men mangler i første version. Sådan er det tyoisk med alle der producerer alt fra biler til computere. Man arbejder ud fra et “roadmap”, et kort, en oversigt over hvor man forventer at være i dag, i morgen og i fremtiden.

  Første version er dog typsik en lækker ny lille pakke med et par overraskelser som de fleste anmeldelser typisk overser i forvirringen. Overser på grund af deres manglende viden og hhv. evne og vilje til at dykke ned i stoffet. Anmeldelserne er typisk skrevet af “reportere” ikke af “journalister”.

  Noget næsten alle glemmer om (iPad og) Apple er at der altid er en strategi med det Apple laver. Det er ikke blot et nyt produkt.

  F.eks. iPad er ment som et underholdningsprodukt og et produkt der skal fungere som interface til andre enheder og services.
  Der har været en del ballade om SIM kortet f.eks. Den type SIM som Apple har valgt er mere avanceret end det der sidder i en standard mobil i dag. Men det er en mangeårig gammel standard (fra 2004 så vidt jeg husker). Jeg gentager SIM i iPad er et SIM baseret på en standard, ligesom ISO og andre internationale standarder. Og flere danske mobilselsskaber har allerede meldt ud at de ikke anser det som et problem overhovedet.
  Dette SIM kan bl.a. afvilkle kreditkorttransaktioner hvis man vælger det. iPad’en kan altså blive et meget vigtigt indkøbssted. Et sted man kan købe musik, film, TV, bøger, magasiner, rejser, serviceydeler etc. i ét hug. Det kan man ikke med en PC/Mac i dag uden at udfuylde en masse felter.
  Samtidig er den en telefon og lur mig om der ikke også kommer video i når Apple er klar til det, så ting som videokonferencer og andet pludselig blider en meget mobil ting. Mulighederne er endeløse.

  Det er og bliver kun de som er irriterede over Apples evner udi produktudvikling og markedsføring (og generel brugervenlighed) som med rette kan tillade sig at irriteres over dette produkt.
  Og det er mig en gåde man ikke i stedet overfalder alle de ideforladte PC/WIN baserede selsklaber der fylder over 90% af markedet for ideforladthed, manglende visioner og manglende evne til at sætte brugeren i centrum. Man burde skælde Microsoft og den samlede hob af hardware udviklere al hæder og ære fra i stedet for at besværes over Apples succes. Det er sgu for sølle!

Kommentarer er lukket.