Obama og Sambo

Af Poul Høi 38

Hvorfor er europæerne så interesserede i et amerikansk valg?

Det var det spørgsmål, som jeg hyppigst blev stillet i valgkampen.

Ikke bare af amerikanske venner og bekendte, men også når jeg f.eks. var ude i krogene af Guds eget land og talte med forundrede amerikanere.

Spørgsmålet er udtryk for den amerikanske ambivalens over for den gamle verden. Amerikanerne er den nyrige del af familien, de har ikke noget imod at posere med deres større og dyrere hus med nyanskaffet kunst på væggene, men omvendt vil de også gerne have den øvrige families accept, for de tvivler stadig lidt på deres egne bordmanerer. Så på den ene side følte spørgerne, at det var ganske naturligt, at vi interesserede sig for deres valg, og på den anden side var de også usikre på vores interesse.

Jeg gav altid et svar i to afsnit. For det første interesserede vi os for valget, fordi det var et amerikansk valg. Det er aldrig ligegyldigt – selv Bob Dole mod Bill Clinton i 1996 var ikke ligegyldigt.

For det andet interesserede vi os for valget, fordi vi gennem amerikanske valg kan leve vores egne politiske ideer ud. Valg i Europa – i det mindste i Danmark – er altid plus/minus ti procent. Hvornår har et dansk folketingsvalg sådan for alvor handlet om noget – om noget, som ville gøre en forskel som forskellen på to primærfarver? Mandag kunne flere medier oplyse, at Obamas folk allerede har identificeret 200 af Bushs præsidentielle direktiver, som de straks vil omgøre, f.eks. begrænsninger på stamcelleforskning og tilladelse til boring efter gas og olie i miljøsensitive områder, og når amerikanske valg bliver udkæmpet med et temperament og en begejstring, som er os fremmed, så er det netop derfor – fordi et valg har konsekvenser.

I tilfældet Obama er der givetvis også en tredje grund til den europæiske fascination.

Europæerne har en ide om, at USA er et i bund og grund racebundet samfund, Jakob Holdt har bestemt ikke turneret forgæves på alle danske gymnasier, og – følte mange europæere ud fra gode, terapeutiske hensigter – amerikanerne ville have rigtig godt af at få en sort præsident.

Det ville amerikanerne sikkert.

Men tillad mig et øjeblik at vende spørgsmålet om:

Hvad med europæerne? Hvornår får et europæisk land, bare et lille ét, bare Danmark, en statschef med en hudfarve, som går ud over den blege ende af paletten?

Ja, også “øhbøh” i denne ende. Det bliver ikke lige med det samme – gør det?

Lad os f.eks. tage en kommentar fra den europæiske sædbank for små overskæg og stækket livsrum, Østrig, hvor TV-stationen ORFs mangeårige nyhedschef og USA-kommentator, Klaus Emmerich, frabad sig at få “den vestlige verden ledet af en sort mand. Og hvis I synes, at det er racistisk, så har I pokkerme ret.”

Valget af Obama var – mente Emmerich – “en i særdeleshed foruroligende udvikling,” fordi “sorte ikke er så udviklede i deres forståelse for hverken civilisationen eller den politiske proces.”

Vi har også Europas virkeligt sjove mand, Silvio Berlusconi, som hyldede Obama ved at kalde ham “ung, smuk og endda solbrændt,” og i Polen havde parlamentsmedlem Artur Gorski sit eget bidrag til valget.

“Obama er en katastrofe, som venter på at ske. Det er enden på den hvide mands civilisation,” sagde han.

Nu er Emmerich, Berlusconi og Gorski ikke udtryk for Europa, men deres kommentarer illustrerer in extremis, hvorfor det er så svært for en farvet politiker at komme til tops i Østrig, Polen eller Italien. Eller for den sag sin skyld i Frankrig, Danmark og Tyskland.

Der er en grund til, at muslimske indvandrere er langt mere succesfulde i USA, langt bedre uddannede, langt rigere og langt mere tilfredse med deres nye tilværelse, end europæiske ditto – og grunden er, at den gammelrige del af familien er bedre til at uddele gode, terapeutiske råd end selv at følge dem.

38 kommentarer RSS

 1. Af Jonas G

  -

  Sjældent har jeg dog tænkt at du har så meget ret, det er meget latent racisme i Europa, og DK er skam ikke de værste på nogen måde, snarere tværtimod. Men lad os så tage imod råd fra USA, og lad os lade indvandrere klare sig selv i højere grad end vi gør nu. Det vil måske kræve lavere indkomstskat på ARBEJDE for flygtninge i de første 3-5 år efter asyl, det er en motivator, og er man først i gang i DK, så tror jeg det går, ung og naiv som jeg er. Samtidig kunne vi også se på indkomstskat for alle andre, for kan man motivere flygtninge kan man vel også motivere indvandrere og danskere til at yde en ekstra indsats.

 2. Af Michael S.

  -

  “Give me your tired, your poor,
  Your huddled masses yearning to breathe free,
  The wretched refuse of your teeming shore.
  Send these, the homeless, tempest-tossed, to me:
  I lift my lamp beside the golden door.”

  Og herhjemme får de gratis penge…kan det undre at u-uddannede mennesker flokkes om truget i Danmark?

  Det er i bund og grund forskellen på USA og Velfærdsdanmark og “spread the wealth” bliver enden på forskellen.

  Så kan Poul Høi gøre sig nok så meget morsom på Joe the Plumber’s bekostning…en ganske ordinær borger fra Ohio afslørede Obama og det fik lorten op i alle skrivekarlene.

  Benjamin Franklin forudså det:

  “When the people find they can vote themselves money,
  that will herald the end of the republic.”

  Alle er hoppet med på Hopey-Changey uden at stille de eneste relevante spørgsmål…med hvilke midler og hvordan.

  http://www.youtube.com/watch?v=P36x8rTb3jI

  Bush blev jordet fra starten af og nu har vi hørt på de endeløse tirader i 8 år.

  Obama er blev sendt ud på den anden side af galaksen af medierne…det bliver et kæmpebrag når han ryger ned og MSM slagter ham.

  Husk hvordan det gik Khader…

 3. Af Superman

  -

  “Hvad med europæerne? Hvornår får et europæisk land, bare et lille ét, bare Danmark, en statschef med en hudfarve, som går ud over den blege ende af paletten?

  Hvorfor er du altid så plat, Høi?
  DU kan sgu da ikke sammenligne situationen med de “sorte” i Usa, med de nyligt indvandrede grupper til europa. Ikke bare er det udtryk for en historieløshed uden lige, og en totalt mangel på forståelse for de vilkår som de sorte har haft i usa igennem så lang tid i forhold til situationen i europa, det er jo samtidig en grotesk tilsvining af europæerne som racister. Hvem fanden tror du egentligt du er ?
  Der er da vist næppe nogen der er så fordomsfulde og med så rendyrkede stereotyper som dig ?
  Og de få eksempler på tosser rundt omkring du kan fremvise, ændrer jo intet derved. Kun en demagog fører debat med udgangspunkt i to desperate enkeltsager.

  Din kommentar er i sin essens udtryk for en racistisk holdning til og generalisering af europæerne. Det er sgu da rædderligt at overvære, og du er jo ikke et hak bedre end den østrigske tåbe du peger fingre ad.

  “hvorfor det er så svært for en farvet politiker at komme til tops ”

  Igen, kan du få øje på bare en lille bitte historisk forskel på amerika og europa ???
  Hvad ved du iøvrigt om det, er der nogen der har forsøgt i europa, og hvordan var det nu det var med Obama – fik han massiv støtte fra minoritetsgrupper (altså må de jo være racister i dit univers )(eller den prædikat er måske forbeholdt hvide mennesker)
  TIl din orientering er der ministre med indvandrerbaggrund (og anden “race”) i adskillige lande i europa og det er gået uden problemer.
  Din uvidenhed overgåes vist kun af dit hykleri og dit desperate forsøg på moralsk selvhævdelse.

  Og din afsluttende kommentar om de muslimske indvandrere er jo regulært tåbeligt.
  1) se på antallet, og andelen af befolkningen, og den øvrige befolkningssammensætning
  2) se på kvalifikationerne hos dem der er kommet, se på om deres kultur passer ind (religiøsitet???)
  3) se på modtager samfundets indretning , fke.s hvilke ydelser de giver indvandrere

  Men først og fremmest. Hold dine ringeagtende og generaliserende holdninger om europæerne for dig selv, og lær af skelne mellem indvandrer og minoritet.
  De to begreber dækker ikke nødvendigvis over de samme mennesker – og deri ligger den afgørende forskel som kun ignoranter der ønsker at hævde sig moralsk ved at kalde andre for racister.

 4. Af Kurt Dejgaard

  -

  Jamen ku’ man ikke få Kurt Westergaard til at illustrere d’herrer Emmerich, Berlusconi og Gorski’s udfarelser? Så kan Lars Hedegaard udgive hele molevitten i bogform og få Trykkefrihedsselskabets pris for det og vi kan alle klappe os selv og hinanden på skuldrene for nok et formidabelt forsvar af ytringsfriheden.

  Det hele er så populært og modigt og rigtigt (vælg selv yderligere fem tillægsord) for øjeblikket, og en lettere omskrivning af dagens evangelium, som det prædikes, siger jo: “Og vores sorte medborgere må vænne sig til, at her i Danmark går vi løs på tingene”.

 5. Af Superman

  -

  Ps:

  Hvordan kan du overhovedet få dig selv til at blande “muslimer” ind i dit indlæg.
  Også du må da evne at kunne differentiere mellem en inddeling i såkaldte “racer” altså sort/hvide/lation osv., og så den religiøse baggrund.
  Eller du deler måske Soc.dem. Hækkerups opfattelse at alle muslimer er sorte og alle sorte er muslimer?
  Hvordan kan du dog ellers rode dette ind i hinanden ?
  Det giver jo ingen mening, eller også må du have været utroligt fraværende under valgkampen.

  Din påstand er måske at;
  Amerikanerne også ville have valgt Obama hvis han havde været muslim ?

  At du roder disse ting sammen må enten være en enorm tanketorsk, eller en uhæmmet forsøg på at manipulere med os. Som om det er det samme for amerikanerne at vælge en sort mand, som det ville være at vælge en muslim.

 6. Af PHT

  -

  @Poul Høi

  God artikel. Det bekymrede mig altid når danskere udtrykte den mening at det var “umuligt” for en afro-amerikaner at blive president. Det var jo bare et spørgsmål om tid, ligesom det var en del af den normale sociale udvikling i dette land at John Kennedy, en katolik, blev president.

  Du nævn Jacob Holdt som hvis foredag jeg hørte på et amrikansk universitet for mange år siden. Alt jeg kan sige at jeg ved samme tidspunkt også hørte Louis Farrakhan. Begge var imponerende demagoger der som denslags gør gav måske 75% sandhed og 25% løgn, men med nok entusiasme at løgnen kunne snige sig ind, især hvis publikummet ønskede at den skulle – som universitetsstuderende har evne til!

  Så hvornår får Danmark en katolsk eller jødisk statsminister?

  Unfair question.

  PHT
  Branford, Connecticut

 7. Af PHT

  -

  @superman:

  Dt er altid vidunderlig efter mere end 60 år at se/høre mit smukke modersmål igen!

  PHT

 8. Af Bjørn Vang Jensen

  -

  @Superman

  Du har nogle gode pointer og nogle, efter min mening, ret soegte. En interessant diskussion.

  Men naar du nu selv har valgt at goere historie til fundamentet for din argurmentation, saa proever du forhaabentlig ikke at benaegte, at Europas historie har nogle “enkelte” tilfaelde af temmelig grel karakter, hvad angaar racisme og religions-had ? Ahem!

 9. Af Søren

  -

  Jeg er ikke et sekund i tvivl om at hvis Barack Obama var politiker i Danmark ville han hurtigt blive formand for sit parti og partiet landets største.

  Han ville herefter blive statsminister, fordi partiet ville få mere end 50 % af stemmerne.

  Hvorfor? Kun 5-10 af danskerne er racister og de øvrige 90-95 % af danskerne ville med glæde vise racisterne og resten af verden hvad Danmark står for. For selv om han objektivt set er højreorienteret efter danske forhold ville alle partier miste stemmer måske lige Pia Kjærsgård og DF undtaget. Der skal jo også være et parti som racisterne, pessimisterne og brokkerøvene kan stemme på.

  Forestil jer en debat med Barack Obama:

  Helle Thorning: Jeg mener ikke middelklassen skal have skattelettelser, for jeg syntes at alle raske og rørige +60 årige inkl. millionærer skal kunne gå på efterløn eller studere på universitet på statens regning. Selvom vi i øjeblikket har meget få arbejdsløse og et par hundrede tusinde andre på passiv hjælp, er en aktivering af dem ikke løsningen på de akutte problemer med manglende arbejdskraft. Selv om halvdelen af borgerne betaler 80-85 % i skatter+moms+afgifter vil en beskæring af velfærdsydelserne bevirke at vi lynhurtigt får amerikanske tilstande i Danmark.

  Anders Fogh: Jeg er stort set enig med Helle.

  Barack Obama: Danmark er kommet langt med at beskytte sine svageste borgere, men skatterne har taget overhånd. Når skatterne har nået et niveau som det danske, er der alt for få der har en interesse i arbejde hårdere eller starte deres egen virksomhed. Jeg vil derfor give middelklassens og iværksættere store skattelettelser uden at fratage økonomisk svage borgere basale rettigheder i relation til sygdom, udannelse, børnepasning og arbejdsløshed. For at finansiere disse skattelettelser vil jeg fjerne alle øvrige offentlige tilskud til økonomisk stærke borgere og virksomheder, ligefra teaterbilletter, børnecheck, rengøringshjælp, privathospitaler mv. Og jeg vil gøre op med absurditeter som at læger kan arbejde for både private og offentlige hospitaler eller at dommere kan dømme i både private og offentlige tvister. Derudover vil jeg ændre bilbeskatningen fra en %-sats til en stykafgift, hvor den mindst forurendende bil er afgiftsfri.

  Problemet er kun at vi ikke har en Barack Obama politiker, der både kan formulere sig klart og som vil forandre noget som helst.

 10. Af Anders V.

  -

  @Superman
  Din mening og ytring taler for sig selv, og du beskriver den detaljeret. Jeg er dybt uenig, og mener præcist det er denne europæiske selvhøjtidelighed, som giver de effekter som Høi bl.a. nævner. Vi europæerer forsøger intellektuelt med detaljerede argumenter at diskutere os ud af vores realiteter.

  @Høi
  Du ser som sædvanligt stort på forfængelighed og hvad ‘massen’ mener – og det kommer der efter min mening noget rigtig godt ud af. Du siger præcis det europæerne egentlig godt ved om sig selv, men helst ikke vil høre.
  Jeg tror der mangler et punkt fire i din liste over europæeres fascination vedrørende Obama: Vi har her en politiker der har mod til at følge værdier og visioner. Det har vi bestemt ikke i Europa. Finansloven handler om ældremad, uhumske toiletter, bekæmpelse af kriminalitet for dårligt integrerede invandrere, og såmænd også penge til Fregatten Jylland (DF’s mærkesag!). Imens taler Obama om en forenet nation, uanset farve, religion, alder og politisk ståsted. Vi tager den lige igen; i Danmark taler vi om dagpengeperioder og Fregatten Jylland.
  Obama har visioner og politisk mod, og der tror jeg en del af fascinationen ligger. Europa står i stampe i mangel på samme.

  /Anders

 11. Af Bodil Dinges

  -

  Jeg har boet halvdelen af mit voksne liv i Danmark, halvdelen i USA. Det er let for begge sider af Atlanten at beskrive hvor gode “vi er” og hvor helt galt paa den “de andre” er. Europa og USA har meget forskellige problemer, mange ligner hinanden og mange er fuldstaendig forskellige. Det er meget lettere for begge sider at sidde og kritisere “de andre” end det er at smoeje skjorteaermerne op og tage haand i hanke om ens egne problemer. Paa mange maader er USA foran mht. racemaessige forhold. Mine boern (i alderen 17 til 27) er fuldstaendig foran mig i den henseende, de er fortrolige med at der er en forskel, men de vil forsvare deres venner’s ret til at vaere hvemsomhelst de er og vil kalde en “dumbass” en “dumbass” for HVAD HAN/HUN GOER i stedet for hvilken befolkningsgruppe han/hun tilhoerer. Det giver mig stor tiltro til fremtidens ledere for jeg ved at min generation har en tendens til at diskriminere paa basis af “low expectations”. Jeg haaber at min forudsigelse om at om 200 aar vil vi alle sammen ligne Tiger Woods, der er 1/2 Thai, 1/4 sort , 1/4 hvid, for paa det tidspunkt vil vi i sandhed bedoemme, hvad en person staar for og hvad han/hun foreslaar er overordnet hvilken befolkningsgruppe han/hun tilhoerer. Europaernerne har langt mindre racemaessige fordomme end amerikanerne fordi de ikke har den historiske of kulturelle skyldskompleks om slaveri. Derfor kan de i mange henseender vaeree mere klarsynede. Alt i alt, det er sundt for as alle at lytte til de andres synspunkter.

 12. Af J. H. Nielsen

  -

  En af de bedste og mest tankevaekkende indlaeg i debatten jeg har laest i lang tid.

 13. Af Thomas H Jensen

  -

  Jeg er selv meget imponeret over, at USA har valgt en farvet præsident. For 12 måneder siden var jeg fuldstændigt overbevist om, at det nok ikke ville ske foreløbigt.

  Men det sætter da fokus på vor hjemlige situation. Ville vi danskere vælge en muslim som statsminister – ligegyldigt hvor sekulær og moderat han/hun er?

  Forestil dig Anders Fogh havde været “mørklødet” og at han gik i moske et par gange om året og bedte til Allah. Ville han så være formand for Venstre og statminister i Danmark? Jeg tror det i hvert fald ikke.

  Ville Helle Thorning være formand for Socialdemokraterne eller Pia Kjærsgaard for Dansk Folkeparti hvis de var muslimer eller hinduer? Jeg tvivler.

  I det hele taget er jeg ikke bekendt med, at nogen “indvandrer” på noget tidspunkt har beklædt en ministerpost i Danmark overhovedet.

  Danskerne er generelt stolte over, at vi bor i et “monokulturelt” samfund. Det er både godt og skidt.

  Det betyder bla, at hvis du er anderledes, er du ikke lige så god som os andre.

 14. Af Bjarke

  -

  Hvad er forklaringen?

  Mængde er en del af det. I USA lever cirka to og en halv millioner muslimer.

  Heraf er mange sorte konvertitter.
  Ergo, langt færre procentmæssigt, udgangspunktet har fx været studerende fra Istanbuls middelklasse og ikke analfabeter fra Konya.

  PHs “spejl” halter dermed helt utroligt.
  Desuden er Rotterdams borgmester nu en muslim.
  Har du glemt det??

  Unge muslimske mænd kan sammenlignes med de “sorte” i USA, enhver som går på gaden i KBH, kan se at mange efterligner de sorte gangstarapperes påklædning. Man “hænger ud”. Med samme resultat – uforholdmæssigt mange fængselsdomme – “Respekt” “Streetcredit” osv. osv. Det er ligesom et narkotikum. Vi bliver forskelbehandlet, de andre er racister osv. osv.

  Ja go’ morgen.

  Muslimske piger i DK studerer og kommer i arbejde. Sorte kvinder i USA prøver at komme ud af sociahjælpen, hjulpet på vej af et “kærligt” spark.
  Mændende hænger ud og kommer i fængsel.

  Obama sagde vistnok på et tidspunkt at “den sorte mand skulle tage sig sammen”.
  Det samme gælder efterhånden for den unge muslimske mand i Europa. Lær det lokale sprog
  godt. Hold dig ude af kriminalitet. Vær høflig.

  Ikke noget med “flyt dig, din l…kælling.” til naboen i bussen.

  Vil du i verden frem, så buk!

 15. Af Bjarke

  -

  Frankrig viser vej (google):

  Nicholas Sarkozy (tidligere: Sarközy)- præsident – græsk/ungarsk/jødisk herkomst

  Rachida Dati – justitsminister – marokkansk herkomst – muslim

  Ramatoulaye Yade-Zimet – statssekrætær for udlanske anliggender – senegalesisk herkomst – muslim

 16. Af Niels Hansen

  -

  H.C. Andersen, som vi er så stolte af, vidste at hvis man i Danmark er aparte, så bliver man kanøflet. Det er os der har håneretten. Bare spørg AGF’s supportere.

  Hvis en amerikansk politiker optrådte på nationwide tv og anvendte DF’s retorik overfor etniske minoriteter, så havde han begået politisk selvmord for åben skærm.

 17. Af Bjørn Vang Jensen

  -

  Jeg er enig med Soeren, jeg tror ikke, det ville vaere et stort problem i Danmark, men jeg tror, det ville vaere et meget stoerre problem i andre dele af Europa.

  Det er trods alt ikke saa laenge siden, danskerne naer havde stemt en muslimsk invandrer ind i en absolut noegleposition i Folketinget.

  Hvis han ikke have vaeret saa forbandet radikal, at han som saedvanlig (for dem) ikke vidste, hvor han skulle staa, proevede at staa alle steder, og dermed smed sine droemme ud af vinduet, saa havde vi slet ikke haft denne diskussion.

 18. Af Claus Sønderkøge

  -

  Jeg synes nok at Poul Høi går lidt galt i byen ved at rejse spørgsmål om sorte i Europa/Danmark. Det rimelige spørgsmål lyder her mere omkring personer som ikke indtil nu har været anset for den rette støbning, fx. kvinder eller etniske mindretal. Bjarke beskriver nogle forhold fra Frankrig som er rimelige.

  I Tyskland er ‘De Grønne’ ved at vælge den første tyrkiske partiformand. Debatten er ret hed i Tyskland om man kunne forestille sig en person fra dette store mindretal at blive forbundskanzler. Man er i Tyskland både stolt og forundret over at man for nærværende har en kvindelig forbundskanzler – fra det gamle ‘Øst-Tyskland’. Det var vist helt utænkeligt i 1989 da muren faldt at man skulle regeres af nogen ‘derovre-fra’.

  Kvindelige statsledere har vi haft flere af i Europa. Det har USA stadig kun taget anløb til.

 19. Af Søren

  -

  @Bjørn Vang Jensen

  Velkommen i klubben af skuffede/potentielle NA/Naser Khader vælgere. Har aldrig i mit liv set nogen misbruge sine muligheder på så amatøragtig en måde, men de seneste valg i USA og Danmark viste os jo hvad personligt format betyder.

 20. Af Thomas

  -

  Der er endnu ingen europæiske lande, der har haft en regeringsleder, der ikke var hvid.

  Det kommer forhåbentlig. Fint at USA nu har taget det skridt.

  Til gengæld har Europa haft adskillige kvindelige regeringsledere, mens man i USA endnu ikke er nået så langt som til at opstille en til præsidentembedet, selvom også det kunne have været i år. Men det kommer da forhåbentlig også.

  Danmark har så ikke haft nogle af delene, og der er lige pt. ikke udsigt til det heller.

 21. Af Zarathustra

  -

  Colour is only skin-deep.
  Europæerne vælger forhåbentlig deres ledere udfra bredere kriterier end hudfarve.
  Men iøvrigt kan man jo prøve at se på udvalget af andre etniske kandidater ( Naser-jeg-forstår-ikke-spørgsmålet-Khader ) fnis fnis

 22. Af TS

  -

  En muslimsk præsident/statsleder vil blive valgt i Europa før i USA — så jeg tror ikke amerikanerne er foran europæerne med hensyn til religiøs tolerance – selvom der er sket fremskridt i USA og tilbageskridt i Europa på det område. Med hensyn til hudfarve og seksualitet, så tror jeg ikke at europæerne er nær så diskriminerende som amerikanerne — med undtagelse af nogle højtråbende polske og italienske fæhoveder. Jeg har svært ved at forestille mig at en politikers hudfarve eller seksualitet ville være et ”issue” i en valgkamp i Skandinavien – med undtagelse af nogle få højreradikale.

 23. Af Troels Adrian

  -

  Kære PH,

  Glimrende indlæg! Og kunne ikke være mere enig.

  @ Superman ovf.

  Du har vist et meget ‘liberalt’ historiesyn, i den forstand at du mener, at USA har et større problem med racisme historisk set end Europa… Skulle vi ikke lige se på, hvordan vi har behandlet vores “rigtige” minoriteter (i din optik dem, der ikke er indvandret i det 20. årh.):

  Romaer, som har boet i Europa i årtusinder, er blevet udsat for pogrom-agtige overgreb i østeuropæiske EU-lande, deriblandt Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet, i årevis, uden at vesteuropæiske lande har så meget som løftet en finger for at tage dem i forsvar. Senest er en roma-lejr blevet overfaldet, med politiets billigelse, i Italien. Hvornår får man mon en roma-præsident i Tjekkiet eller Slovakiet (hvor romaer udgør en langt større procentdel af befolkningen end de 12% som afroamerikanerne udgør i USA)? Eller er de måske for “uintegrerede” ligesom man kunne sige, den afroamerikanske kultur er det i USA?

  Dertil skal selvfølgelig lægges det utrolige had, som muslimer og andre ikke-europæiske nyligt indvandrede grupper udsættes for i den offentlige debat. Det er ganske rigtigt meget værre i andre lande end DK, idet vi i vores andedam kun har valgt at lægge en enkelt gruppe for had. Men vi gør det til gengæld med eftertryk!
  Mange af de ting, DF’ere (og skam også folk fra andre politiske partier) udgyder til daglig ville medføre et øjeblikkeligt tab af livets underhold for en amerikansk politiker, skulle vedkommende sige noget sådant offentligt. Se blot på, hvad der skete, da Trent Lott kom for skade at rose Strom Thurmonds præsidentvalgkamp i 1948: han måtte gå af som flertalsleder i senatet.

  Og vi kunne vel også lige forsøge at erindre, at de europæiske nationer har et mindst lige så stort ansvar for slaveriet i den Nye Verden. Vi kan jo høre folk på de nu Amerikansk-vestindiske øer om, hvordan danskerne opførte sig på plantagerne i forrige århundrede… Eneste forskel er vel, at vi ikke tog slaverne “med hjem,” men parkerede dem langt udenfor vores egen synsvidde, så vi ikke behøvede at blive konfronteret med vores eget grænseoverskridende hykleri.

  Ang. ministre med indvandrerbaggrund, så er de immervæk udpeget i langt de fleste europæiske lande, ikke folkevalgte. Og det faktum, at vi har muslimske (og andre minoritets-) folkevalgte er tildels et udtryk for de europæiske forholdstalsvalgsystemer: I USA (og Storbritannien) skal man vinde et flertal af stemmerne i sit distrikt for at blive valgt til nogetsomhelst, så man kan ikke “snige sig ind” på et forholdstalsmandat som man kan i fx Danmark.

  Nej, vi har immervæk noget at komme efter i Europa, hvis vi skal opnå et niveau som man generelt har det idag i USA mht. respekt mellem etniske grupperinger. Sidstnævnte har stadigvæk mange regioner, hvor tingene ikke endnu er kommet op i det 21. århundrede, men i det mindste er valget af Barack Obama et klart signal om, at det helt overvejende flertal af amerikanerne ikke længere ser hudfarve eller etnicitet (religion er en anden snak, men amerikanerne er også meget anderledes skruet sammen hvad det angår religiøsitet end europæere) som en uoverstigelig barriere for at stemme på en politiker.

 24. Af Troels Adrian

  -

  Rettelse: ang. Slovakiet, så er procentdelen af befolkningen, som er roma, ca. den samme som den sorte befolkning er i USA. Det samme gør sig gældende for Ungarn.

  Jeg beklager.

 25. Af Poul Høi

  -

  Jeg er i gang med at rydde op – nej, muge ud på skrivebordet efter valgkampen, og jeg faldt over følgende interview med Nobelpristageren i litteratur, Tony Morrison, fra Wall Street Journal. Her er, hvad hun mener om USA vs. Europa og Obama.

  WSJ: Hvad mener du, at Obamas sejr siger om amerikanernes ide om racespørgsmålet?
  Toni Morrison: Vi er stadig en aktiv vulkanisk nation, og det er en del af spændingen – genopfindelsen af os selv og den konstante søgen efter, hvad demokrati betyder. Jeg ved, at det er noget særegent for dette land. Du kunne ikke forestille dig en sejr som denne i Europa, for de er meget mere statiske i deres måde at gøre tingene på. Jeg kan ikke forestille mig en senegaleser, som styrer Frankrig. Men måske nu…

  (Gå på http://www.wsj.com og søg efter “A writer’s vote”)

 26. Af JJ

  -

  Jeg er bosiddende i USA. Mener ikke denne valgkamp drejede sig saa meget om hudfarve som om Social demokrater versus Republikanere, fordeling af de $ som nogle folk har vaeret i stand til at samle sammen…distribution of wealth in the US society. Good Luck.

 27. Af E. Fischer

  -

  kære Poul Høi,

  Spændende at læse dine betragtninger om forholdet USA-Europa.

  Men måske handler det slet ikke om farve, eller køn. Måske handler det om hvad politikerne siger og mener.

  Naser Khader var jo længe the big man i det sidste danske valg, og der stod en forvirret BBC-journalist og udtalte sig til DR. “That is why we are here” (underforstået; DK er jo racistisk, hvad f… sker der?).

  En senegaleser med den rigtige baggrund – som Obama jo har – kunne også komme langt i Frankrig. En af landets mest populære mænd i moderne tid er en muslim fra Algeriet.

  Han hedder Zinedine Zidane.

  Tak for en god blog

 28. Af Bee Frank

  -

  Poul Høi er åbenbart til den rene nybyggermenta-litet.Men vi skriver ikke 1918 men 2008.
  Når folk i USA undrer sig over interessen for det amerikanske valg er dertil at sige -at den er
  skabt,mere eller mindre kunstigt,af nogle jounalister,for hvem det har været af stor betydning af få en muslimsk leder af USA–
  selvom de oftest har glemt at berette–at Obama er muslim !

  I stedet har man talt om folks udseende og
  glemmer tilsyneladende at USA har haft to
  dygtige, mørke udenrigsministre—om hvis ud-
  seende der ikke har været debat–og hvorfor skulle der være det ?
  Noget kunne derfor tyde på—at en del har et
  uafklaret forhold til folks udseende !

  Angående Jacob Holdt–ja uha—var det ikke KGB
  som havde sponsoreret hans nedrakning af USA ??
  Holdt bragte billeder af amerikanske narkomaner og alkoholikere, som var det hele USAs skyld
  at folk ødelagde sigselv.

  At muslimske invandrere klarer ig bedre i USA end i fx DK er da soleklart–eftersom de i USA
  ikke forsørges,de må skaffe sig job hurtigt,
  lære sproget og skrive under på at holde for-
  fatningen–bliver de ,udvises de.

  Høi–efterlev som joutnalist—say the truth
  the whole truth and nothing but the truth….

  Forresten er der da ingen steder polimik på grund af det ensartede udseende der gælder af
  folk i Japan og i Kina–how come ?

  Og så Poul Høi–Dit store idol Obama mener sig
  åbenbart udråbt til verdenshersker.al den stund
  han allerede har tilladt sig at kritisere DK p.g. af manglende modtagelse af folk fra Irak–
  noget af en uartighed,taget i betragtning den
  store hjælp som vort land yder til folk fra Irak
  som er flygtet til nærområder…

  Dernæst er der fra DK ikke udgået krav til Obama om -at få check på sundhedssektoren i hans land.

  Men når Obama er muslim ,må det vel antages at
  han søger at efterleve den hellige
  Korans ord—
  med ønske om at verden skal islamiseres…?

  Det er meget farligt at lade sig gribe af massehysteri af dygtige talere,TV har ofte
  vist billeder af de stakkels vildførte tyskere,
  østrigere m.fl som råbte og skreg i Europa før
  Anden Verdenskrig—studie af billeder af folk
  der råbte før det amerikanske valg , kan give
  en uhyggelig fornemmelse af DEJA VU.

 29. Af MichaelD

  -

  Hvorfor er der så mange der har travlt med at diskutere Obamas hudfarve og at kalde ham ’sort’. Han har en ‘hvid’ mor og en ’sort’ far, så han er vel ligeså hvid som han er sort … eller omvendt. Denne praktiseren af ‘The one drop rule’ er pisse-irriterende og viser at folk har deres fokus det forkerte sted.

  @Poul Høj,

  Der er forskel på om man vælger/fravælger en person udfra hudfarve eller udfra religion. Jeg er fløjtende ligeglad med hvilken hudfarve folk har, men bestemt ikke hvilken religion folk praktiserer. Jeg er traditionel en moderat republikaner, men har et kæmpe problem med den stigende religiøse indflydelse i partiet, og at pro-life og modstand mod stamcelle forskning fylder mere og mere hos GOP. Jeg er positiv overfor Obama fordi dele af hans politik er god for hele det amerikanske folk, og fordi han har talt mere om at samle nationen end at udføre gamle (social)demokratiske New England tanker.

  Så jeg tror at man i DK sagtens kan vælge en person med en anden hudfarve end den klassiske “hvide”, men jeg tvivler på at en muslim, en ortoduks jøde eller en evangelist kommer til magten i DK.

  …just my 2 cents

 30. Af Poul W.

  -

  Kære Poul Høi
  Hvorfor har eller får vi ikke en Afrodansker
  som Statsleder, spørger du.
  Jamen, vi solgte dem allesammen i 1917 til USA.
  Vil du være tilfreds med en fra f.eks Grønland?

  Og Østrigerne, de er hundeangste for alle andre
  det sidder nok i dem fra tiden da Tyrkerne bankede på Wiens porte, fortiden er også et glemt kapitel for dem. Keine Problemen hier!

  Det er da sjovt at tænke på hvad der ville være sket i Europa, hvis ikke Kong Phillip af Spanien havde vundet slaget ved Lepanto, det var helt op over, men det er vel glemt nu?

  Den mand der nu er blevet valgt til præsident i
  USA, sikken et rod der skal ryddes op i, bare han klarer det, så vi kan komme videre. Vi har også nok selv at se til.

  Til USA & dig good luck

 31. Af Seatown

  -

  @Bee Frank
  Jeg vil påskønne hvis Du ville holde op med at fortælle disse “Urban Legends” eller på godt dansk at Obama er Muslim. Fordi du skriver dette to gange i dine indlæg bliver det ikke mere korrekt af denne grund. Obama har gennem sin opvækst haft kontakt med sin far som var født muslim, men senere blev overbeviust ateist. Obamas stedfar Lolo Soetoro, som var ikke-praktiserende muslim, har kun perifært haft ansvaret for hans opdragelse, som er foregået såvel i en katolsk som en almen indonesisk folkeskole. Det er ingen tvivl at forfølger den enkelte strategi, at gentager du en løgn tilpas mange gange så er der nok nogen der tror på det. Iøvrigt bør Obamas kontakt til andre religioner, mere tale for en styrke og åbenhed, der gør det muligt for ham at spænde mere bredt

 32. Af Bee Frank

  -

  @
  Seatown–er vi ude i en –lille båd der gynger eller hvad er meningen med “Urban Legends” ?
  Altå–hvori består løgnen?

  At Obama har gået i en indonesisk folkeskole er vel naturligt , hvis han er muslim ?
  Mener De at det er udiøst at være muslim ?

 33. Af Bee Frank

  -

  @ Poul W.
  Fedt indlæg,tak for det.

 34. Af Michael Petersen

  -

  @ Bee Frank

  Jeg må give Seatown ret, to gange uret giver ikke en sandhed.

  Om Obama havde været muslim, havde der såmænd ikke været noget galt i, men Obama er lige så lidt muslim som Afrika er et land. Jeg ved godt at disse to faktualiteter er lidt svære at forstå for dig og dit idol Palin, men det gør dem ikke mindre faktuelle.

  At du sammenligner Obama og Hitler bringer dig dog i knæ som den ignorant du er. Føj…

 35. Af Bee Frank

  -

  Michael Petersen
  Men dog,her er trådt på ømme tæer–tag nu lige og bring en troværdig udtalelse om,hvilken tro Obama tilhører,formodninger tæller ikke og slet ikke sure antagelser.

  Palin som idol her–aldrig er der dog givet udtryk for det !

  Hitler og Obama er ikke sammenlignet på ord–og det er det det drejer sig om–men det kan
  med rette menes at begge herrer kan/kunne den kunst det er at få masserne med sig,rent retorisk, det man betegner som MASSESUGGESTION.

 36. Af PHT

  -

  Søby et al:

  Obama selv er sikker på at han ikke er muslim og jeg tror ham. Uheldigvis har islam andre ideer om den slags og anderkender ikke overvendelser. Så da han var født muslim kan det godt være at der er en eller anden muslim nutcase derude der vil forsøge at fortjen sine 42 – eller hvormange det nu er – jomfruer, ved at hugge hovedet af ham! (Forresten, hvad får de kvindelige islamiske martyrer der exploderer sig selv? 42 uberørte mænd? Eller fortjener de denslag, de er jo “kun” kvinder! Det må vi se at finde ud af)
  Jeg er sikker på at Secret Service tænker på den mulighed.

  Det med at Sarah Palin sagde at Afrika var et land har jo også vist sig at være en “urban legend” spredt af et par politiske spillemagere igennem deres falske “blog” (Se The New York Times artikel idag. Og hvis det står i NY Times, så ved vi jo at det MÅ være sandt!)

  PHT
  Branford,Connecticut

 37. Af Flaming Heart

  -

  Poul Høi, du bliver bare bedre og bedre på dine halvgamle dage! Du leverer den eneste blog i danske medier, som jeg aldrig kan få nok af.

  Derudover: Kan vi ikke snart få sat en stopper for den dér med, at den sort mand har vundet nøglen til Det Hvide Hus? Han er for pokker da bi-racial! Er det ord forsvundet ud af det amerikanske sprog?

 38. Af Gamle Onkel Peter

  -

  Da jeg igår gav blod i vor lokale Røde Kors blodban spurgte de mig, imellem mange andre spørgsmål hvad race jeg tilhører.
  Jeg sagde til den unge mand at det var et spørgsmål jeg af principielle grunde nægter at svare på, selv under folketællingerne.
  Han sagde at det var et vigtigt spørgsmål,idet der var sygdomme der var mere udbredte mellem nogle racegrupper især “afro-americans”. Mit svar var at det var også et spørgsmål der fik over 6 millioner mennesker dræbt i det “civiliserede” Europa for ikke ret lang tid siden, så han kunne selv bestemme hvad svar han skulle nedskrive. (Jeg er blåøjet og havde lyst hår for mange år siden, men ved sandelig ikke hvad mine tipoldeforældre i Jylland gjorde i attenhundrederne, andet end at mindst to af dem var “tatere”, hvilket nok betyder ziguenere!)

  Så om man er “hvid” eller “sort” eller “afroamerican” kommer vel an på tilskuernes meninger!

  Game Onkel Peter

Kommentarer er lukket.